Importurile de energie din Ucraina, ameninţate de un conflict comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un conflict comercial local între producătorul ucrainean de electricitate OJSC Zahidenergo şi exportatorul Ukrinterenergo ar putea bloca livrările de energie către mai multe ţări europene, printre care şi România, scrie publicaţia Kiev Post, citată de NewsIn.

"Zahidenergo, care exploatează termocentrala Burştinska, unde se produce electricitate pentru export, refuză de la începutul lunii iunie să aprobe calendarul conceput de Ukrinterenergo pentru aprovizionarea Europei cu electricitate din Ucraina", a declarat un reprezentant al Ministerului ucrainean pentru Combustibil şi Energie.

Acesta susţine că motivul pentru care producătorul respinge calendarul de export este că a semnat un nou contract cu o firmă din Ungaria, System Consulting ZRt., controlată de omul de afaceri Laszlo Kapolyi, în conţiile în care întreaga producţie era deja contractată pentru Ungaria, Slovacia şi România.

România a importat, anul trecut, 0,92 TWh de electricitate, ceea ce reprezintă 1,6% din consumul intern. La nivelul primelor două luni din acest an, importurile au fost de 0,23 TWh, respectiv 2,5% din cererea naţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite