VIDEO Împăratul Traian, cenzurat de Marcel Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inaugurarea „Arenei Naţionale“ din Capitală a fost marcată de un scandal, după ce Marcel Pavel a interpretat înaintea partidei România-Franţa o versiune personală a Imnului României. Cunoscutul cântăreţ s-a încurcat în declaraţii atunci când i  s-a cerut să explice de ce a înlocuit ultimele două versuri din a doua strofă, în care este amintit împăratul Traian.

Autorităţile din Capitală şi oficialii Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi-au dorit o inaugurare a „Arenei Naţionale", de care să se audă. Şi s-a auzit. Nu de bine, ci de rău. Partida cu Franţa s-a încheiat la egalitate 0-0, iar partea artistică a fost de poveste.

Potrivit programului de inaugurare a stadionului, la ora 20.00 au fost întâmpinaţi oficialii UEFA, arbitrii, dar şi cele două echipe. La 20.15, primarul Sorin Oprescu, premierul Emil Boc şi preşedintele FRF au dezvelit placheta prin care stadionul a fost inaugurat oficial.

La ora 21.11 cântăreaţa Inna a interpretat câteva melodii însoţită de o trupă de dansatori. Opt minute mai târziu, o nouă ceremonie a avut loc în faţa celor 50.000 de spectatori. Fotbalişti români care au jucat peste 100 de meciuri sub culorile naţionalei României au primit distincţii din partea oficialilor UEFA.

Momentul bâlbelor

La ora 20.21, echipele au intrat în teren. Trei minute mai târziu a fost marcat un nou moment oficial. „Marseillaise", imnul  de stat al Franţei, a fost cântat impecabil de soprana Alexandra Coman.  A fost rândul lui Marcel Pavel să intoneze două strofe din „Deşteaptă-te române!". La cea de-a doua strofă, Marcel Pavel a omis să cânte versurile oficiale: „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume /Triumfător în lupte, un nume de Traian!". Cântăreţul a preferat să repete ultimele două versuri ale primei strofe.

Declaraţii contradictorii

Luat la întrebări de jurnalişti, Marcel Pavel s-a încurcat în propriile declaraţii, încercând să aducă argumente pentru a explica de ce a schimbat textul Imnului. Într-o primă declaraţie, făcută, dimineaţă, postului Realitatea TV , Pavel spunea: „Nu putea fi intonat integral imnul. Strofele au fost alese de Federaţia Română de Fotbal. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. E o obrăznicie. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federaţia. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam Triumfător în lupte, un nume de Traian!, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta, după spuneaţi de ce aţi cântat asta. Împreună cu soprana Coman trebuiau cântate în trei minute cele două imnuri. Partea orchestrală a fost făcută ca refrenul să se repete de două ori, ca publicul să cânte cu mine, pentru că suporterii nu ştiu toate versurile. Nu am greşit cu nimic. A fost un mesaj pentru francezi". În varianta oficială, Imnul de stat al României nu are niciun refren, existând doar o repetare a ultimelor cuvinte din două în două versuri.

„A fost alegerea mea"

În jurul prânzului, artistul nu părea marcat de evenimente. El declara pentru Mediafax: „Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt Imnul de stat. N-a deranjat pe nimeni, decât presa. L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă. A fost ca un îndemn pentru echipa naţională."

„Am făcut-o cu acordul Federaţiei"

Contactat de „Adevărul", până să afle că a fost amendat de Prefectură pentru că a pocit Imnul naţional, Pavel a fost mai rezervat în explicaţii: „Am făcut-o cu acordul Federaţiei, nu de capul meu. Nu am vrut să fiu tendenţios".

Amenda primită de la Prefectură pentru intonarea greşită a Imnului nu i-a impresionat pe oficialii Federaţiei Române de Fotbal. Acuzaţi că au aprobat varianta lui Marcel Pavel, conducătorii FRF au adoptat o poziţie tacită. "Din partea noastră: no comment", s-a limitat să ne spună ofiţerul de presă Paul Zaharia. Marcel Pavel nu a precizat cu cine anume din cadrul FRF ar fi vorbit pentru modificarea Imnului.

image

Click pe foto pentru a vedea greşeala făcuta de Marcel Pavel



S-a încurcat şi la matematică

Printre declaraţiile lui halucinante, Marcel Pavel a arătat că şi o împărţire de şcoala primară îi poate pune probleme mari. „Eu şi soprana Alexandra Coman am avut la dispoziţie 3 minute şi 10 secunde pentru cele două imnuri. Deci, în jur de 1 minut şi 50 de secunde fiecare", a spus cântăreţul. În realitate, fiecare artist a avut 1 minut şi 35 de secunde timp să interpreteze.

Invitat de primar, amendat de prefect 

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a avut ideea de a-l invita pe Marcel Pavel să cânte Imnul naţional în debutul partidei România - Franţa. „Eu l-am invitat să cânte. A greşit şi el puţin din cauza emoţiilor, e şi el om" i-a explicat primarul greşeala artistului. Prefectul Capitalei, în schimb, a decis să-l amendeze.

image

Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei



Federaţia Română de Fotbal şi Marcel Pavel au fost amendaţi cu câte 5.000 de lei de către prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei pentru intonarea greşită a imnului. „Potrivit Legii 75/1994 şi HG 1157/2001, constituie contravenţie intonarea Imnului naţional cu alt text şi altă partitură, iar amenda este de la 2.500 le 5.000 de lei. Legea prevede ca la evenimentele sportive de pe stadioane să se intoneze varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11. Dacă noi nu ne respectăm ţara, valorile şi Imnul de stat, atunci să nu ne mire dacă la competiţii internaţionale vom auzi «Trei culori cunosc pe lume» în loc de «Deşteaptă-te, române!»", a declarat prefectul adăugând că a ales să dea amenda maximă prevăzută de lege. 

Ce spune legea 

Hotărârea de Guvern  1157/2001

ARTICOLUL 24 -

(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: intonarea Imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege.

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. i  se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 de lei.

Ponta: „Îl felicit pe Marcel Pavel"

Preşedintele PSD, Victor Ponta (foto), a ţinut să-l felicite pe Marcel Pavel pentru prestaţia sa artistică de la partida România - Franţa, desfăşurată marţi seara, susţinând totodată că este doar vina prefectului de Bucureşti care, atrăgând atenţia că versurile au fost schimbate, a „politizat momentul".

image



„Eu îl felicit pe Marcel Pavel, a cântat foarte bine, a fost un moment emoţionant şi nu ar fi remarcat nimeni că versurile respective nu au fost intonate, dacă prefectul nu ar fi atras atenţia! Mare prost prefectul ăsta de Bucureşti. A politizat momentul artistic!", a comentat Ponta. El s-a arătat convins că prefectul a acţionat asemenea unui funcţionar de pe vremea comunismului, simţindu-se dator să facă „dreptate politică". În ceea ce priveşte declaraţiile sale din trecut, referitoare la înlăturarea strofei cu Traian din Imnul naţional, în cazul în care PSD ajunge la Putere, Victor Ponta a susţinut că nu a vorbit serios, ci a vrut să facă o glumă.

„Până şi la Imnul României trebuie să facem o schimbare; strofa cu Traian o să plece", declarase Victor Ponta în iunie, la o reuniune a social-democraţilor.  Valentina Deleanu

Cine este Marcel Pavel

- S-a născut în 1959, în localitatea Independenţa (judeţul Galaţi), într-o familie de muzicieni.
- Din 1981, a început  turneele în străinătate.
- Este căsătorit din 1992 cu Violeta Şmîşleaeva, fostă balerină la Teatrul Balşoi din Moscova, şi au împreună doi copii.
- În 2000, a dat lovitura cu melodia „Frumoasa mea", compusă de Ovidiu Komornyik. Albumul „Frumoasa mea" a fost vândut in 250.000 de exemplare şi a câştigat Discul de Platină.
- Tot în 2000, a luat premiul „Vocea anului" şi  „Premiul de Popularitate" la Festivalul Mamaia.
- În 2002, a reprezentat România la Eurovision, alături de Monica Anghel, unde cei doi s-au clasat pe locul opt.
- Marcel Pavel se numără printre artiştii preferaţi ai lui Nicu Gheară, care este şi naşul cântăreţului.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite