Împăduririle din sud-estul ţării bat pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile de reîmpădurire din Dobrogea se regăsesc numai pe hârtie, în strategii şi proiecte Autorităţile locale din Constanţa sunt încă în faza de elaborare de proiecte, deşi,

Planurile de reîmpădurire din Dobrogea se regăsesc numai pe hârtie, în strategii şi proiecte

Autorităţile locale din Constanţa sunt încă în faza de elaborare de proiecte, deşi, până la sfârşitul acestui an, în judeţ trebuia să fie plantată prima perdea forestieră.

În condiţiile în care apele fac ravagii în România, una dintre cauze fiind defrişările haotice, autorităţile locale din judeţul Constanţa s-au pus pe treabă. Momentan, doar discută. Planuri există şi sunt foarte bine întocmite, dar numai pe hârtie.

La ultima şedinţă a autorităţilor publice locale implicate în derularea Programului de înfiinţare a perdelelor forestiere în judeţ s-a discutat încă o dată despre problemele întâmpinate în demararea proiectului şi s-a încercat găsirea unor soluţii prin care "să se câştige timp".

Nimic concret în teren

Programul a debutat de un an, dar în teren nu se vede nimic. Localităţile cuprinse în program au primit o hartă cu amplasamentul perdelelor forestiere, însă nu s-a înregistrat niciun progres.

Principala piedică, spun autorităţile locale şi reprezentanţii a nouă primării constănţene, ar fi cea a identificării proprietarilor pământurilor pe care urmează să fie plantate perdelele forestiere. Se pare însă că nici nu se face vreun pas în acest sens.

Astfel, în momentul de faţă abia s-a propus lansarea fazei de proiectare a programului, simultan cu cea de obţinere a acordului proprietarilor pentru suprafeţele pe care se vor face plantări, promovarea programului şi a avantajelor obţinute de către proprietari.

Monitorizare săptămânală

Monitorizarea problemelor întâmpinate de către primăriile propuse pentru lansarea fazei de proiectare se va realiza săptămânal de către autorităţile locale, în vederea solicitării sprijinului operativ al instituţiilor de la nivel central pentru rezolvarea acestora.

Următoarea întâlnire va avea loc "în prima decadă a lunii august, când se va reanaliza derularea etapelor necesare pentru ca acest program de care judeţul are nevoie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii", potrivit prefectului judeţului, Dănuţ Culeţu.

Toate acestea, în condiţiile în care se dorea ca la sfârşitul anului programul să fie finalizat, iar judeţul urma să deţină o perdea forestieră.

Riscul deşertificării

În judeţul Constanţa, fondul forestier ocupă o suprafaţă de 24.800 de hectare.

Procentul de împădurire este, astfel, de aproximativ 3,5%.

Pădurile sunt localizate cu precădere în apropierea Dunării.

Restul teritoriului din judeţ este practic lipsit de vegetaţie forestieră şi predispus deşertificării.

Programul pentru judeţ prevede realizarea de perdele forestiere pe o suprafaţă de 3.773 de hectare.

Sunt avute în vedere numai terenurile arabile şi păşunile, exceptate fiind livezile, viile, terenurile intravilane ale localităţilor şi terenurile ocupate cu vegetaţie forestieră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite