Immoeast vrea să iasă de pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Immoeast vrea să iasă de pe piaţa românească
Immoeast vrea să iasă de pe piaţa românească

Immoeast AG, cel mai maere dezvoltator imobiliar din Austria, îşi va vinde proprietăţile deţinute în România şi de asemenea ar putea să vândă şi Mall-ul din Moscova pentru a-şi reduce expunerea pe aceste peieţe, a declarat preşedintele executiv, Eduard Zehetner.

"Am investit prea mult în anumite ţări, precum România, sau în centrele de retail din Moscova", a spus Zehetner, 58 de ani, într-un interviu în Amsterdam şi citat de agenţia Bloomberg. "Nu suntem forţaţi să vindem şi dorim să ne restructurăm portofoliul nostru conform planurilor noastre", a adăugat el. Piaţa imobiliară din România, care este cea mai mare din Centrul şi Estul Europei pentru Immoeast, a fost lovită mai puternic de criza financiară globală decât alte pieţe din această regiune, se arată în raportul anual al dezvioltatorului austriac. În Rusia a devenit dificilă finanţarea construirii de noi centre comerciale, iar chiriaşii din mall-uri au fost afectaţi de deprecierea rublei în raport cu dolarul SUA.

Immoeast va deschide cel mai mare Mall din Europa, Golden Babylon Rostokino shoping center, la data de 18 noiembrie, în Moscova. Spaţiul oferit spre închiriere este de 241.000 de metri pătraţi şi va include magazine precum Zara, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume şi Hennes&Mauritz AB, al doilea din Europa. Anul viitor este planificată inaugurarea celui de al 15-lea centru comercial din Moscova, GoodZone Mall şi este posibil să decidă vânzarea unuia dintre acestea două, spune Zehetner. "Am putea vinde mai multe proprietăţi decât am prevăzut în bugetul pentru anul viitor, dacă vom primi mai multe oferte decât ne-am aşteptat", a declarat el.

În România, compania deţine 72 de proprietăţi şi active, ce erau evaluate la 30 aprilie la 750 de milioane de euro. Aceasta repreprezintă 13% din totalul portofoliului Immoeast. Dezvoltatorul austriac are planificate finalizarea a trei Malluri în 2010 în România, însumând o suprafaţă de 114.000 mp. Cota propietăţilor din România în totalul portofoliului este relativ ridicată, spune Gernot Jany, analist la Erste Group Bank, în Viena, care a dat recomandarea de cumpărare a acţiunilor Immoeast. "Vânzarea activelor din România are sens pentru îmbunătăţirea cash flow şi poate conduce la investiţii mai profitabile în alte regiuni. Probabil că este recomandabil să vândă active  finalizate şi să investească în dezvoltarea celor aflate în faza de proiect", consideră Jany. Immoeast este deţinută în proporţie de 55% Immofinanz AG, a avut cea mai bună evoluţie la Bursa din Viena în acest an. Valoarea acţiunilor a crescu mai mult de opt ori, ducând capitalizarea buriseră la 3,1 miliarde de euro.


 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite