Imixtiuni în actul de justiţie pentru casa părinţilor Monicăi Macovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii fostului ministru al justiţiei , Monica Macovei, au pierdut definitiv casa din centrul Capitalei. Decizia a fost luată la câteva zile după ce Macovei a plecat din scaunul

Părinţii fostului ministru al justiţiei , Monica Macovei, au pierdut definitiv casa din centrul Capitalei. Decizia a fost luată la câteva zile după ce Macovei a plecat din scaunul ministerial

Magistraţii care au decis că părinţii fostului ministru al justiţiei Monica Macovei nu pot fi proprietarii imobilului din strada Ioanid susţin că adevăratului proprietar, Ana Maria Petrini, i s-au încălcat prevederile din Constituţie şi din Convenţia Europeană.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă au desfiinţat sentinţa anterioară favorabilă familiei Gherghescu, părinţii Monicăi Macovei, după ce au analizat hotărârile emise de Consiliul Superior al Magistraturii şi un complet de 9 judecători al Curţii Supreme, în cazul a doi judecători implicaţi în dosar: Florin Cornoiu, fostul şef al Secţiei Civile - şi Luana Stancu - preşedinta completului care a judecat cauza.

Completul de nouă judecători a stabilit că cei doi au acţionat cu rea-credinţă, iar "judecătorul fondului avea un interes de necontestat de a se implica în soluţionarea acelui dosar, ca urmare a obligaţiilor pe care considera că le-ar avea faţă de o anumită parte din dosar şi căutarea dosarului la completul prezidat de acest judecător s-a realizat datorită imixtiunii preşedintelui de secţie".

Cornoiu - judecător, Stancu - notar

După izbucnirea scandalului, CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Dan Cornoiu, care a contestat decizia şi şi-a câştigat în instanţă dreptul de a profesa. El a pierdut însă şefia Secţiei Civile de la instanţa supremă.

Preşedinta completului, Luana Stancu, cea care a dat absolut scandalos câştig de cauză părinţilor Monicăi Macovei, nu a suportat, în schimb, nicio consecinţă, ea pensionându-se în scurt timp de la ispravă şi s-a făcut notar.

"Fără doar şi poate, cei doi magistraţi au acţionat cu rea-credinţă atunci, când, în scopul realizării interesului unuia dintre ei, au încălcat normele referitoare la dreptul la un proces echitabil al revizuentei", se arată în motivarea deciziei prin care s-a admis cerea de revizuire.

Hocus-pocus cu sentinţele

Avocatul Petre P. Petrini a cumpărat imobilul din Intrarea Ioanid în 1940. După venirea comuniştilor la putere, avocatul a fost exclus din Barou, iar casa a fost naţionalizată. Imobilul a fost preluat de stat, iar proprietarii s-au transformat, fără voia lor, în chiriaşi.

După moartea tatălui, în 1972, Ana Maria Petrini face un schimb de locuinţă cu familia Gherghescu, părinţii Monicăi Macovei, care stăteau pe Splaiul Independenţei, într-un alt imobil naţionalizat. Ambii chiriaşi depun cerere de cumpărare a imobilelor în care stăteau cu chirie: Petrini, în anul 1973, iar Gherghescu, în 1996.

În 1996, Ana Maria Petrini notifică autorităţilor că este "proprietara de drept" a imobilului din Ioanid şi cere să nu fie înstrăinat. În 2002, Tribunalul Bucureşti a constatat că ea este proprietara de drept a imobilului.

Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat această sentinţă. În septembrie 2005, contrar aşteptărilor, un complet condus de Luana Stancu admite apelurile familiilor Popa şi Gherghescu, şi arată că acestea au dat dovadă de "bună-credinţă" când au încheiat actele de vânzare-cumpărare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite