Imaginea justiţiei - mai rea decât realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International România a prezentat, ieri, raportul parţial al Centrului de Resurse Anticorupţie în Justiţie. Raportul a fost realizat în perioada ianuarie-iunie 2006 şi a urmărit

Transparency International România a prezentat, ieri, raportul parţial al Centrului de Resurse Anticorupţie în Justiţie. Raportul a fost realizat în perioada ianuarie-iunie 2006 şi a urmărit în special modul în care cetăţenii percep justiţia. Transparency International a ajuns la concluzia că imaginea justiţiei şi a tuturor magistraţilor este mult mai rea decât realitatea. Conform raportului, neîncrederea cetăţenilor în sistemul judiciar este determinată, de cele mai multe ori, de greutatea cu care se soluţionează cererile de judecată, indiferent dacă acestea sunt circumscrise dreptului civil, penal, comercial sau administrativ. Sistemul judiciar românesc este considerat de cetăţeni ca fiind unul "încet", instanţele având tendinţa să tergiverseze procesele. Lipsa de transparenţă este un alt semn de întrebare care planează asupra sistemului judiciar. De exemplu, au existat situaţii în care o persoană, adresând o cerere judecătorului, a fost obligată să fie reprezentată de avocat. Astfel, chiar dacă dreptul de a fi asistat de către un avocat este doar o posibilitate la care pot opta cetăţenii în materie civilă, unii judecători le impun cetăţenilor să îşi susţină cauza prin intermediul avocaţilor, neavând, astfel, dreptul de a se exprima direct în faţa instanţei. În unele cazuri, oamenii s-au plâns Centrului de Resurse Anticorupţie din Justiţie că judecătorii sau personalul auxiliar din instanţe refuză să stea de vorbă, să dea informaţii sau să primească cereri. În ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, Transparency International a observat o problemă deosebită în ceea ce priveşte supraîncărcarea magistraţilor cu dosare, în principal din cauza numărului redus de judecători şi procurori. Acest lucru ar avea ca prezumtiv efect scăderea capacităţii de analiză a cauzelor de pe rolul Parchetelor şi instanţelor.

Interpretarea diferită a legii, semn de neîncredere
Un impact deosebit îl are practica judiciară neunitară. Interpretarea diferită a legii în instanţe conduce la lipsa de încredere a părţilor în corectitudinea soluţiilor pronunţate. Directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar, a criticat lipsa sancţiunilor disciplinare aplicate de CSM magistraţilor. O mare parte din sesizările trimise Centrului de Resurse Anticorupţie se referă la atragerea magistraţilor în relaţii de grup - de exemplu cele dintre avocaţi şi magistraţi - care influenţează obiectivitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite