Iluzii statistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

decât scumpirile, în septembrie faţă de ianuarie. Căror minuni li se datorează aceste performanţe?A fost aplicată vreo strategie guvernamentală de îmbunătăţire a mediului de afaceri sau

decât scumpirile, în septembrie faţă de ianuarie. Căror minuni li se datorează aceste performanţe?A fost aplicată vreo strategie guvernamentală de îmbunătăţire a mediului de afaceri sau şi-a făcut efectul vreo măsură din cele promise pentru creşterea economică? Industria noastră s-a retehnologizat atât de eficient, încât acum concurează cu succes importurile de mărfuri ieftine şi contrafăcute, cucerind astfel piaţa românească? În niciun caz!
Explicaţia e relativ simplă: dacă am fi avut inflaţie la 10 luni ca şi anul trecut (6,8%), toate aceste "creşteri" ar fi fost zadarnice, rezultatele reale fiind, de fapt, pe minus.Puterea de cumpărare a crescut, într-adevăr, cu câteva procente, în septembrie faţă de ianuarie, şi aceasta a fost o premieră absolută după 1989. Iar în octombrie, practic, toate plasamentele pe Bursă, RASDAQ, în unităţi de fond sau în obligaţiuni au dat randamente real-pozitive faţă de începutul acestui an, ceea ce nu mai întâlnisem după boom-urile aproximative din ianuarie-februarie încoace. Explicaţia pentru performanţele economice de la începutul acestei toamne este una singură: scăderea inflaţiei.
Dar lăsaţi, că se rezolvă şi asta: în noiembrie s-au scumpit gazele, se va scumpi, curând, şi curentul, şi încălzirea, aşa că aceste iluzii statistice vor dispărea ca prin minune. La ordinele încrucişate venite din palatele Cotroceni şi Victoria, deflaţia din august-septembrie va reveni la "normalul" inflaţiei tradiţionale româneşti, chiar în pragul integrării.
Să se înveţe minte toţi investitorii, mai ales cei de pe piaţa de capital, că adevăratele creşteri şi profituri nu se obţin pe seama îmblânzirii inflaţiei ori a altor indicatori statistici. Se obţin, în cel mai bun caz, pe baza performanţelor reale ale companiilor listate, care şi acum au de înfruntat aceleaşi bariere, în evoluţia lor prin economia reală, ca şi anul trecut sau în 2004. La acest capitol suntem aceiaşi, doar că acum inflaţia e la jumătate, dacă nu chiar mai mică decât jumătate decât în aceleaşi perioade din trecutul apropiat.
şi obstacolele pe care trebuie să le ocolească firmele, prin hăţişul mediului românesc de afaceri, nu sunt deloc puţine. Tocmai s-a descoperit că investitorii au nevoie de peste 540 de avize şi aprobări pentru a demonstra că tot ceea ce fac este corect şi legal. Cine nu se încadrează în acest ritm infernal are de dat şpăgi - în medie, o mie de euro pe cap de patron.
Până nu se rezolvă măcar cele mai stringente dintre aceste probleme, cât timp deflaţia este unicul factor care ne-a readus pe linia de plutire, discursurile politice pe tema "creşterii sustenabile" a economiei nu vor impresiona pe nimeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite