Iliescu avea Revoluţia trecută în agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu (centru, cu mâna la piept), pe valul Revoluţiei
Ion Iliescu (centru, cu mâna la piept), pe valul Revoluţiei

Mihai Tatulici, angajat al TVR în 1989, susţine că a văzut cu ochii săi fila de agendă pe care Iliescu îşi programase încă din dimineaţa de 22 decembrie discursul de la Televiziune.

Fila a fost găsită de Radu George Serafim, care a mers la Cotroceni împreună cu Mihai Tatulici şi Răzvan Theodorescu pentru a i-o înmâna lui Iliescu. Acesta i-a avertizat că este vorba de un secret de stat. De aproape 22 de ani, Ion Iliescu şi celelalte personaje alături de care a luat puterea în 1989 se chinuiesc să înlăture ideea unei lovituri de stat şi să o acrediteze pe cea a spontaneităţii, a „emanaţilor" ridicaţi în scaunele puterii de valurile Revoluţiei din stradă. Ideea că ei nu au nimic de ascuns, că totul a fost la vedere, că s-a făcut voia poporului.

Există însă multiple dovezi că tabăra ajunsă la putere a făcut eforturi neobosite pentru a acoperi dovezi care dădeau la iveală certe nuanţe de premeditare. Este cunoscut cazul colonelului Gheorghe Trosca, la fel şi cel al generalilor Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea. Cu toţii deţineau informaţii deloc comode despre noii lideri ai României şi cu toţii au decedat în mod suspect în zilele Revoluţiei, imediat după preluarea puterii de către grupul Iliescu-Militaru. Trist este că, acolo unde nu au reuşit să-şi ascundă urmele, „emanaţii" au fost ajutaţi tocmai de cei care aveau datoria să facă public orice element care ar fi putut contribui la limpezirea evenimentelor din decembrie 1989.

„E clar că el ştia dinainte"

În seara de 22 decembrie 1989, Radu George Serafim, ziarist al TVR, pătrunde într-o sală de la etajul 11 al Televiziunii, unde noii lideri ai ţării, în frunte cu Ion Iliescu, tocmai ţineau o şedinţă. La finalul întâlnirii, Iliescu uită în sală o hârtie, care ajunge în posesia lui Serafim. După un timp, acesta îi arată hârtia lui Răzvan Theodorescu, devenit director al Televiziunii, care, la rândul său, i-o arată lui Mihai Tatulici, realizator TVR. Cei trei hotărăsc să meargă la Cotroceni, unde îi înmânează hârtia lui Ion Iliescu şi, pentru  moment, povestea rămâne cunoscută doar în acest cerc restrâns de persoane. În mod straniu, la aproape 22 de ani distanţă, cele patru părţi implicate au versiuni diferite despre conţinutul bucăţii de hârtie.

„Acea foaia de hârtie fusese ruptă din agenda lui Ion Iliescu. La acea şedinţă de la etajul 11 al Televiziunii, între subiectele abordate s-a numărat şi proprietatea. Şi domnul Iliescu rupe o foaie din agendă şi scrie pe spate: «Domnu' Mazilu, să fim mai atenţi cu proprietatea!», şi îi dă bileţelul lui Mazilu peste masă. Mazilu îl citeşte, îl mototoleşte şi îl aruncă în coş, unde îl găseşte Radu George Serafim. El îi arată hârtia lui Răzvan Theodorescu, care mi-o arată mie", povesteşte Tatulici.

Acesta susţine că îşi aminteşte perfect conţinutul hârtiei, unul extrem de important, cu valoare istorică: „Era o foie dintr-o agendă de la Editura Tehnică, unde lucra atunci domnul Iliescu, datată pe fiecare pagină, cu ore, frumos. Era tocmai foaia cu ziua de 22 decembrie, unde domnul Iliescu, aşa cum face orice activist de partid organizat, îşi notase de dimineaţă programul acelei zile.

info

Şi acolo scria clar, negru pe alb: «Ora 15.30 - mers la Televiziune». În dimineaţa de 22, când nu ştia nici dracu' ce se întâmplă în România, Iliescu ştia că la 15.30 va trebui să meargă la Televiziune. E clar că el ştia dinainte mersul evenimentelor. De altfel, cam pe la 15.30 a şi venit la Televiziune". Pentru acurateţea informaţiei istorice, să menţionăm totuşi că Ion Iliescu a ajuns la Televiziune în jurul orei 14.30, iar la 14.40-14.45 vorbea deja pe post.

„Domnilor, este un secret de stat"

Mihai Tatulici povesteşte cum a reacţionat Ion Iliescu în momentul în care i-a fost înmânată foaia de agendă. „Am mers la Cotroceni eu, Theodorescu şi Serafim. Erau atunci nişte cozi la preşedinte de te speriai. Am stat până la două noaptea, când ne-a primit. Iliescu ia bileţelul şi zice: «Domnilor, vă daţi seama că este un secret de stat şi trebuie să rămână secret». «Da», am zis noi, ca proştii. După care el l-a băgat într-o mapă şi ne-a dat afară".

Tatulici a dezvăluit totuşi existenţa hârtiei şi conţinutul ei la începutul anilor '90, când a scris un articol în săptămânalul „Românul". El susţine că imediat după ce a făcut publică povestea, a fost avertizat în mod oficial de către Ion Iliescu. „Aveam un serial în «Românul» şi am scris acolo că ştiu de bileţel şi că l-am văzut. A doua zi a venit Alexandru Mironov la mine, era purtător de cuvânt al Cotroceniului, şi mi-a arătat un comunicat de presă emis de Preşedinţie, în care scria: «Domnule Tatulici, v-aţi angajat să nu vorbiţi de bileţel...», şi tot aşa. Preşedintele a dat un comunicat de presă doar pentru mine. I-am zis lui Mironov că mă doare în bască, eu la acea întrevedere am dat din cap doar, n-am promis nimic", spune realizatorul de televiziune.

Contactat de „Adevărul", Alexandru Mironov a negat existenţa unui astfel de comunicat: „Cât am fost eu la Cotroceni nu a existat aşa ceva". Mihai Tatulici afirmă că în acest caz are însă o dovadă incontestabilă: „Normal că Mironov nu recunoaşte existenţa comunicatului, numai că eu acel comunicat îl am şi o să-l public anul viitor într-o carte".

"În dim ineaţa de 22, Iliescu ştia că la 15.30 va trebui să meargă la Televiziune.''
Mihai Tatulici fost angajat în TVR

„Erau lucruri importante pe acea foaie, dar n-o să vorbesc niciodată"

Radu George Serafim confirmă povestea lui Mihai Tatulici, dar numai până la un anumit punct. El adoptă o atitudine oare cum misterioasă, afirmând că nu va divulga niciodată adevăratul conţinut al bileţelului. „Acea foaie nu am găsit-o la coşul de gunoi, ci într-o sală de la etajul 11 al Televiziunii, unde se ţinuse o şedinţă cu membrii Frontului. Am găsit-o chiar în seara de 22 decembrie.

În sală puteau să pătrundă numai membrii, eu am pătruns ca ziarist. Am găsit, printre alte ciorne, o foaie A4 pe care Ion Iliescu îşi notase la CC o serie de idei. Unele s-au regăsit în proclamaţia Frontului, altele nu s-au mai regăsit. Erau lucruri deosebit de importante, despre care numai Ion Iliescu poate să vorbească, eu n-o să vorbesc niciodată. Sunt două categorii de oameni: cei care nu ştiu, dar vorbesc şi cei care ştiu, dar tac din gură. Eu fac parte din a doua categorie", ne-a lămurit Serafim.

Răzvan Theodorescu, care imediat după Revoluţie a fost numit director al Televiziunii chiar de către regimul Iliescu, abordează foarte prudent subiectul şi simulează probleme de memorie. „Nu-mi amintesc nimic. Ştiu că Tatulici a scris cândva despre povestea asta într-un ziar, o fi fost aşa cum zice el, dar eu nu-mi amintesc. Nu ştiu nimic. La Cotroceni, eu nu am fost într-o asemenea problemă. Poate au fost Tatulici şi Serafim, dar eu nu am fost. Vă spun sigur că nu".  Totuşi, atât Mihai Tatulici, cât şi Radu George Serafim susţin că au fost la Cotroceni împreună cu Răzvan Theodorescu.


Nu rataţi! Apare cartea „Teroriştii printre noi"

info

Miercuri, 23 noiembrie, se lansează, la Târgul de Carte „Gaudeamus", care are loc la complexul Romexpo, în Bucureşti, volumul „Teoriştii printre noi". Cartea vine în continuarea succeselor înregistrate de Editura Adevărul cu „Sfârşitul Ceauşeştilor" şi „Crimele Revoluţiei". Cartea costă 15 lei şi are patru autori: Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun.

Iliescu: „E o tâmpenie,nu ţineam o agendă"

Aşa cum era de aşteptat, Ion Iliescu neagă cu vehemenţă existenţa filei de agendă invocate de Mihai Tatulici. „Eu nu ţineam niciun fel de agendă în acea vreme, nu făceam asemenea notări în care ­să-mi aranjez programul de zi cu zi. Ceea ce susţine Tatulici este o tâmpenie. O dată, că nu foloseam o agendă, şi în al doilea rând, că nu aveam de unde să ştiu că voi merge la Televiziune în după-amiaza de 22 decembrie". 

Pus totuşi în faţa declaraţiilor lui Serafim şi Tatulici, care afirmă că hârtia a existat şi i-au înmânat-o personal lui Ion Iliescu chiar la Palatul Cotroceni, fostul preşedinte al României a început să bată în retragere. „E posibil să-mi fi înmânat o hârtie, probabil că pe ea erau numele celor propuşi pentru a face parte din Consiliul Frontului Salvării Naţionale. Un fel de ciornă pe care o făcusem la CC şi pe care am uitat-o probabil în Televiziune.

Nu pot să spun eu cu ce scop mi-au adus-o, probabil ca document original din noaptea respectivă", a încercat să explice Iliescu. În mod teoretic, cea mai plauzibilă ar trebui să fie varianta lui Mihai Tatulici, pentru simplul fapt că el este cel care a făcut publică povestea, pe care ceilalţi trei au preferat s-o ascundă şi ar avea tot interesul s-o denatureze când ea a ieşit la iveală.

Tatulici crede că neconcordanţele dintre mărturiile sale şi cele ale celorlalte trei persoane implicate sunt absolut normale: „Eu mă aşteptam ca Theodorescu şi Serafim să nu confirme, ei au un tip de atitudine, eu - alt tip de atitudine. Ei au promis atunci în faţa domnului Iliescu să nu divulge conţinutul acelei foi şi se ţin de promisiune. Eu am o abordare de jurnalist, nu pot ţine secretă o informaţie atât de importantă. Cât despre Iliescu, el poate să nege, poate să spună orice, dar nu trebuie să înghiţim neapărat ce spune el". 

" Sunt două categorii de oameni: cei care nu ştiu, dar vorbesc, şi cei care ştiu, dar tac din gură. Eu fac parte din a doua categorie."
Radu George Serafim jurnalist TVR

jurnalist TVR
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite