Ilie Sarbu "are semnale" ca pretul painii va creste cu 50%, iar cel al carnii cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La inceputul saptamanii viitoare, ministrul Agriculturii se va intalni cu patronatele si sindicatele din industria alimentara

Majorarea pretului la paine s-ar putea face cu 5 pana la 50%, aceasta din urma crestere fiind anuntata de unele sindicate din domeniul panificatiei, sustine Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. Sarbu nu a putut preciza cu exactitate cine a anuntat majorarea cu 50%, precizand ca este vorba de "un sindicat". "Sigur, pretul este liber si normal ar fi sa fie dictat de piata, lucru care la noi uneori se intampla, alteori, nu", spune Sarbu. El a recunoscut ca pretul painii este destul de greu de supravegheat, datorita numarului mare de producatori. "Sunt foarte multe brutarii, unele improvizate. Daca una poate sa iasa pe piata dimineata la prima ora si ofera painea la un pret dublu, a vandut-o", spune Sarbu, care recunoaste ca ministerul pe care il conduce nu poate face nimic in acest sens. Si pretul carnii si produselor din carne va creste cu pana la 20%, in conditiile in care Guvernul nu va mai acorda alte facilitati pentru piata carnii de porc. In acest sector exista, potrivit ministrului Agriculturii, o serie de dispute care au la baza nemultumirile pe de o parte ale procesatorilor, iar de cealalta ale producatorilor, care se afla intr-o lupta permanenta. "Procesatorii ne-au anuntat ca in statele Uniunii Europene preturile la carne si preparatele din carne au crescut cu 20%, motiv pentru care ne-au cerut diminuarea taxelor vamale cu acelasi procent, altfel vor majora preturile cu pana la 20%. Nu putem renunta la taxele vamale deoarece intram in conflict cu crescatorii", spune Ilie Sarbu. In replica, Dragos Frumosu, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, sustine ca ministrul Sarbu a fost dezinformat, deoarece nu au fost vehiculate nici un moment aceste procente de crestere a preturilor la paine sau carne. "Pretul painii va creste cu cel mult 500 lei/produs, iar la carne majorarea va fi de cel mult 10% daca taxele vamale nu se reduc cu 20%", spune Dragos Frumosu. La inceputul saptamanii viitoare, ministrul Sarbu va avea o intalnire cu sindicatele din patronatele din industria alimentara pentru a discuta majorarile de preturi din acest sector.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite