Ignoranta proprietarilor de câini creaza victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea clujenilor care detin câini nu cunosc prevederile legale în domeniu. Iresponsabilitatea proprietarilor si cresterea inadecvata a patrupezilor duc deseori la aparitia unor tragedii, ultima, copilul muscat de cap de un rottweiler

O ordonanta de urgenta a Guvernului si o hotarâre a consiliului local nu sunt de ajuns pentru ca proprietarii de câini sa acorde mai multa atentie modului în care îsi cresc patrupedele ce fac parte din rasele considerate periculoase.
Proprietarii ignora legea
În ceea ce priveste cresterea câinilor din rase precum Pitbull, Rottweiler sau Boerbull, clujenii nu respecta legile, iar unii dintre ei nici nu le cunosc. Elisabeta Dorca îsi plimba Pitbullul în apropierea Iulius Mall, fara ca acesta sa poarte botnita. Mai presus de ilegalitatea pe care a comis-o a fost nepasarea de care a dat dovada. „Si ce daca zice legea ca trebuie sa îi pun botnita? Am acasa, dar acum e seara si am iesit pe alee la plimbare”, ne-a spus femeia, care abia tinea câinele în lesa.
Acest lucru ar trebui sa o coste, în cazul în care Politia de proximitate si-ar face treaba si ar aplica legea, 50 de lei. Iar asta doar pentru încalcarea unui singur articol din hotarârea de consiliu local care dateaza din 1996. Amenzile nu s-ar opri, însa, aici. Proprietarii de câini care procedeaza la fel ar trebui sa fie amendati pentru încalcarea a înca doua articole din actul normativ. Asta deoarece plimbatul câinilor trebuie sa se faca în locuri special amenajate, iar însotitorii acestora trebuie sa aiba la ei obligatoriu o matura mica, un faras, pungi PVC si manusi în vederea colectarii dejectiilor. Astfel, o sanctiune pentru toate încalcarile s-ar ridica la suma de 150 de lei, iar asta doar din cauza iresponsabilitatii proprietarilor de animale.
Totusi, exista legi care nu se aplica de catre autoritati decât dupa ce se întâmpla o drama. În ceea ce priveste situatiile în care mai multe persoane au fost atacate sau muscate de acesti câini, oamenii legii nu au reusit sa trimita în judecata anul trecut decât cinci persoane. În judetul Cluj sunt înregistrati în evidentele politiei 486 de câini considerati periculosi. 160 dintre ei fac parte din categoria I, unde sunt inclusi Pitbullii, si 326 din categoria a II-a, unde se regasesc rase ca Rottweiler, Ciobanesc caucazian sau Dog argentinian.

Totul tine de educatie

Putine persoane plimba acesti câini în locurile special amenajate. Clujenii aleg în special zonele din jurul blocurilor, parcurile, unde acest lucru este interzis si platoul din fata Salii Sporturilor, la fel ca barbatul din imagine. Cei care o fac gasesc repede si motive de a se scuza: câinii sunt ascultatori. „Nu am avut probleme cu el, sa sara la oameni sau ceva de genul. În general câinii asculta si chiar daca vor sa faca ceva, strigi si îti asculta comenzile”, considera Vlad Turcu, un tânar care îsi plimba Rottweilerul pe o alee din apropierea Pietei Marasti.
Radu Tarmure, prim-vicepresedintele Federatiei Române pentru Protectia si Controlul Animalelor, filiala Cluj, este de parere ca multi stapâni de animale gresesc enorm gândind astfel. “Câinii de acest fel trebuie educati atent. Greselile care se lasa cu victime provin din cauza proprietarilor, nu a câinilor. Acestor câini, considerati periculosi, trebuie sa li se ofere o atentie sporita si o educatie mult mai buna decât celor din alte rase”, este de parere Tarmure.

Unde puteti plimba câinii
- Malul Somesului (Grigorescu)
- Între strandul Sun si Cora
- Padurea Hoia
- Padurea Faget
- Nodul N - zonele verzi (Manastur)
- Zona caii ferate (Marasti)
- Zona garajului RATUC (Marasti)
- Zona cartodromului (Gheorgheni)
- Strazile Tulcea si Dunarii (Între-Lacuri)
- Zona varianta
Zorilor Manastur

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite