Igaş: ,,Legea se impune pentru a fi respectată şi nu se negociază”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Igaş, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor
Traian Igaş, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor

Ministrul Internelor, Traian Igaş, susţine că a cerut mai multă fermitate şefilor Poliţiei şi Jandarmeriei, care sunt implicaţi în luarea deciziilor privind modul în care vor fi gestionate incidentele ce pot apărea din nou în Capitală. În acelaşi timp, Igaş a făcut apel la cei care se vor aduna din nou în Piaţa Universităţii să protesteze paşnic.

"Trebuie să spunem clar: Legea se impune pentru a fi respectată şi nu se negociază. Apreciez activitatea  jandarmilor (...) care au asigurat ordinea publică. Le transmit acelora care invită anumite găşti de cartier să participe la aceste evenimente că îşi asumă o mare responsabilitate. Nu putem lăsa ca un număr restrâns de oameni să perturbe activitatea la nivel naţional şi cred- de fapt, am semnale în acest sens -că opinia publică nu este de acord cu astfel de manifestări", a precizat Ministrul Internelor.

Potrivit acestuia, Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină şi astăzi, în cazul în care protestul din Piaţa Universităţii, din Capitală, va degenera în violenţe.

Igaş a mai precizat că, în cursul zilei de ieri, 8.700 de cetăţeni au manifestat în 38 de oraşe. Totodată, la nivel naţional au fost în stradă aproximativ 2.000 de jandarmi.

247 de protestatari amendaţi, unul reţinut pentru arestare

La rândul său, chestorul Ioan Dascălu, secretar de stat pe probleme de Ordine şi Siguranţă Publică în MAI, a reluat, pe scurt, ,,bilanţul" intervenţiei jandarmilor in Piaţa Universităţii şi în Piaţa Unirii, duminică seara: 247 de protestatari au fost amendaţi, iar 36 s-au ales cu dosare penale pentru ultraj, port ilegal de arme albe şi distrugere. "Printre cei implicaţi în incidentele din centrul Capitalei, au fost identificaţi membri ai galeriilor echipelor de fotbal Petrolul Ploieşti, Steaua şi Dinamo", a precizat secretarul de stat.

El a trecut apoi în revistă şi distrugerile: peste 40 de autospeciale ale Jandarmeriei, Poliţiei şi pompierilor au fost avariate, au fost vandalizate 7 magazine şi chioşcuri, 4 sucursale de bănci şi case de schimb valutar, dar şi mobilier stradal, staţiile RATB din Piaţa Unirii şi garduri metalice.

Potrivit lui Dascălu, zece jandarmi au fost răniţi, doi dintre ei fiind în continuare spitalizaţi în stare gravă, în timp ce SMURD a contabilizat nu mai puţin de 45 de intervenţii pentru a acorda primul-ajutor protestatarilor, jurnaliştilor sau jandarmilor răniţi, dar şi celor intoxicaţi cu gaze lacrimogene.

,,În ceea ce ne priveşte avem un singur mesaj pentru cei care intenţionează să participe din nou la proteste neautorizate: orice abatere de la normele legale va atrage intervenţia obiectivă, fermă, oportună a legii. Nu suntem dispuşi să facem rabat de la respectarea legii. Legea se respectă şi nu se negociază", a conchis Ioan Dascălu.

În plus, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a precizat că unul dintre protestatarii care au participat la incidentele din Piaţa Unirii a fost deja reţinut de procurori şi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit acestuia, poliţiştii au întocmit până acum 15 dosare penale, în trei dintre acestea investigaţiile fiind derulate sub supravegherea procurorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite