Iesirea din tara creste intrarile in conturile firmelor de turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementari privind iesirea din tara au generat in doar doua zile mai multe valuri de "intorsi" de la frontiera. Ceea ce trebuia sa fie o modificare benefica pentru turistii romani s-a dovedit

Noile reglementari privind iesirea din tara au generat in doar doua zile mai multe valuri de "intorsi" de la frontiera. Ceea ce trebuia sa fie o modificare benefica pentru turistii romani s-a dovedit pana la urma a fi mana cereasca doar pentru agentiile autohtone de turism. Sub pretextul ca nu vor mai trebui sa aiba asupra lor sume mari in valuta, romanilor li se cer acum teancuri de documente justificative, foarte greu de procurat. In schimb, agentiile de turism trebuie sa prezinte doar voucherul de cazare pentru fiecare persoana care calatoreste cu ajutorul lor. Se forteaza astfel mana turistilor sa renunte la plecarile de capul lor si sa foloseasca serviciile agentiilor licentiate. La cateva ore dupa intrarea in vigoare a noii legi, in vamile din judetul Arad a fost jale mare. Aproape 400 de persoane au fost intoarse din drum pentru ca nu aveau invitatie din partea unui cetatean din tara unde calatoresc sau pentru ca nu-si pot justifica fiecare zi de sedere in strainatate. La nivel de tara, situatia e la fel de tragica. Un sfert din cei care au vrut sa treaca granita au fost intorsi din drum. Peste 2.500 de persoane au iesit din tiparele noii legi si au fost opriti de politistii de frontiera. Sirul dificultatilor introduse de la 1 octombrie nu se opreste aici. Chiar si posesorii invitatiei din strainatate pot fi trimisi acasa, in cazul in care acest act nu este tradus in romaneste si legalizat. Cei care calatoresc in scop turistic au si mai multe probleme. Trebuie sa faca dovada fiecarei nopti de cazare in tara de destinatie si sa arate ca rezervarile facute au confirmare de la hotel. Ordinul dat de ministrul Vasile Blaga pica manusa pentru toti patronii agentiilor de turism. Sunt mai multe paragrafe care favorizeaza turismul organizat. Nici macar suma minima in valuta introdusa acum nu mai este necesara pentru cel care calatoreste prin agentie. "Persoanele care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie sunt scutite sa mai faca dovada detinerii sumei destinate acoperirii cheltuielilor de intretinere", stipuleaza actul normativ. Agentiile de turism sunt singurele care cer plata anticipata a serviciilor. Alti avantajati de noua lege sunt oamenii de afaceri. Ei au nevoie de un simplu certificat constatator de la Registrul Comertului, care sa le ateste calitatea de comerciant si pot parasi Romania dupa bunul plac.

Ce presupune un sejur de 5 zile
La granita, turistul trebuie sa aiba asupra sa pasaportul care sa fie valabil cel putin inca 6 luni, asigurare medicala, cartea verde a autovehiculului de calatorie, 150 de euro de drum si cate 30 de euro pentru fiecare zi de sedere. Apoi va trebui sa prezinte rezervarile la hotel pentru fiecare zi in parte si confirmarile lor. O alta varianta este invitatia din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman. Pentru Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, apoi tradusa si legalizata in Romania. Pentru Germania, invitatia trebuie sa cuprinda declaratiile de preluare a cheltuielilor de catre cetateanul german.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite