Ierarhii cer deconspirarea dosarelor preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

C. Mihăilescu, Radu Preda, Francisca Băltăceanu, Silviu Rogobete, au susţinut în ziarul Adevărul din 15 august necesitatea deconspirării dosarelor de colaborare cu Securitatea ale tuturor

C. Mihăilescu, Radu Preda, Francisca Băltăceanu, Silviu Rogobete, au susţinut în ziarul Adevărul din 15 august necesitatea deconspirării dosarelor de colaborare cu Securitatea ale tuturor reprezentanţilor cultelor din România, câţiva înalţi ierarhi din BOR, dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte se pronunţă în favoarea acestui demers.
ÎPS Bartolomeu Anania a declarat pentru Adevărul: "Eu, personal, n-am nimic împotrivă! În cazul BOR, cred că se va putea face printr-o hotărâre a Sf. Sinod, nu prin mine, nici prin altcineva". Vor fi cumva tulburări în Biserică la fel cum se-ntâmplă astăzi în sfera politică, dacă eventual vor fi date publicităţii numele unor mari personalităţi ale BOR care au colaborat? ÎPS Anania a precizat: "Toate vin şi se duc. Biserica a mai avut furtuni de natura asta. Dar să luăm ca exemplu Biserica Catolică din Polonia: s-a dat un comunicat de presă din care reiese că între 10 şi 15% din preoţii din Polonia au fost informatori. În privinţa aceasta, BOR este o instituţie autonomă care îşi are organele ei proprii de cercetare, de investigare, de judecată şi de pedeapsă. Dacă va trebui să facă treaba aceasta, o va face, fără îndoială, pe cont propriu: să facă o comisie, să meargă la CNSAS, să vadă dosarele şi pe urmă hotărăşte ce are de făcut cu aceia care sunt descoperiţi că au colaborat cu Securitatea".
"Aceasta nu exclude principiul transparenţei. Poate fi dat şi publicităţii ceea ce se va afla, de ce nu? Adevărul ne va face liberi şi ne va elibera de şantaj!". Făcând aluzie la cele publicate în presă la adresa sa ca posibil colaborator, înaltul ierarh a adăugat: "În ce mă priveşte pe mine, personal, în repetate rânduri am făcut mărturisire publică că sunt de acord ca dosarul meu de la Securitate să fie cercetat, studiat şi, la nevoie, publicat! Eu zic aşa: omul liber este cel care poate fi calomniat, dar nu şantajat... Calomniile sunt o binefacere. O calomnie înseamnă o floare în plus la cunună".La aceleaşi întrebări, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, a fost mai laconic: "Asta nu se-ntreabă! Eu n-am nimic împotrivă, dar astea nu se-ntreabă! Eu nu ştiu nimic, cine vrea să controleze dosarul meu să-l controleze".Pentru a avea o imagine şi în ceea ce priveşte celelalte culte recunoscute din România, i-am pus aceleaşi întrebări pastorului Ioan Câmpian, trezorierul Bisericii Adventiste de Ziua a şaptea. Acesta ne-a răspuns: "Noi întotdeauna suntem pentru transparenţă şi nu avem nimic de ascuns. N-avem nimic împotriva deconspirării şi a aducerii la lumină a ceea ce-a fost în trecut. Ne dăm seama că au fost condiţii speciale. Dar nici n-am vrea ca să se transforme totul într-un instrument al răzbunării. Dacă s-ar face într-un spirit creştinesc, cred că ar fi de mare folos pentru generaţiile viitoare ca istoria să nu se mai repete. În cazul găsirii unor colaboratori, nu cred că ar exista tulburări, pentru că noi ar trebui să pregătim Biserica pentru un astfel de eveniment neplăcut. Nu au fost încă oameni care să-şi fi mărturisit colaborarea. Noi suntem acum (la conducerea cultului) o generaţie care n-am fost implicată absolut deloc. La noi, imediat după Revoluţie, a şi avut loc schimbarea în Biserică. Nu pentru că s-ar fi impus, ci fiindcă era timpul. A fost totul atât de natural şi normal, încât este un capitol încheiat". De asemenea, pastorul Mihai Suciu, directorul executiv al Uniunii Bisericilor Baptiste, precizează: "Apariţia Legii Ticu Dumitrescu a fost salutată de comunitatea baptistă din România pentru că în forul de conducere numit Consiliul Uniunii s-a hotărât atunci ca fiecare păstor să depună o declaraţie pe propria răspundere prin care să spună dacă a colaborat sau nu cu fosta Securitate ca poliţie politică". Au fost cazuri de oameni care să fi recunoscut? "Până în prezent, nu ştiu să fi fost asemenea situaţii. Această prevedere se referea la cei care erau în funcţie. Dacă au fost, probabil că nu mai erau în funcţie. Noi salutăm orice demers dus spre însănătoşirea societăţii româneşti, inclusiv dacă acest demers va face referire şi la acest trecut poate dureros pentru unii."

"Adevărul ne va face liberi şi ne va elibera de şantaj!"
IPS BartolomeuIAnania

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite