Ierarhii BOR nu se lasă uşor căutaţi la dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investigarea trecutului candidaţilor la scaunul patriarhal de o instituţie condusă de un reformat îi irită pe liderii ortodocşi . CNSAS va verifica dosarele tuturor celor 52 de membri ai

Investigarea trecutului candidaţilor la scaunul patriarhal de o instituţie condusă de un reformat îi irită pe liderii ortodocşi .

CNSAS va verifica dosarele tuturor celor 52 de membri ai Sinodului BOR, ca răspuns la apropiatele alegeri pentru noul Patriarh şi la acuzaţiile de tergiversare în acest domeniu venite din zona societăţii civile.

CNSAS a demarat de ceva vreme o serie întreagă de investigaţii în privinţa unor înalţi prelaţi, printre care se numără mitropolitul Moldovei, Daniel, şi cel al Olteniei, Teofan. Oficial, BOR a promovat ideea că nu se opune demarării acestor investigaţii. Pe canale neoficiale, potrivit unor surse din cadrul CNSAS, reprezentanţii Bisericii nu sunt deloc încântaţi de perspectiva verificării propriilor prelaţi ortodocşi de către o instituţie condusă de un reformat, Ladislau Csendes.

Potrivit legii, prelaţii sunt verificaţi doar la cerere după ocuparea funcţiei respective, nu din oficiu, ca în cazul altor demnitari. Membrii Colegiului au decis ieri să facă o excepţie de la regulă, dat fiind apropiatele alegeri pentru noul Patriarh şi controversele iscate de presupusul trecut securist al unor potenţiali candidaţi la acest scaun.

CNSAS a fost însă criticat de preşedintele Forumului Civic Românesc (FCR), Adrian Iuraşcu, pentru performanţa verificării, într-un an de zile, a unui singur prelat din 26 de lideri BOR ceruţi spre investigare. "În ritmul ăsta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din listă", a apreciat Iuraşcu. El a făcut apel către membrii Sinodului, care se ştiu atinşi de păcatul colaborării cu Securitatea, să nu candideze pentru funcţia de Patriarh, pentru a feri Biserica de perspectiva conducerii de către "o persoană care a făcut pactul cu diavolul".

Csendes, "cel mai neiubit" dintre membrii CNSAS

Membrii Colegiului CNSAS au decis să solicite instituţiilor deţinătoare de arhivă reverificarea prelaţilor BOR. "Noi suntem abia la litera M cu verificările. Până la litera P avem de verificat 70.000 de dosare. Dacă cei de la FCR doreau verificarea cu prioritate a solicitării lor, trebuiau să-şi motiveze cererea pentru a-i da un grad de urgenţă.

Acum, odată cu alegerea noului Patriarh suntem într-o situaţie care impune urgenţă", ne-au explicat surse din cadrul CNSAS. Conform altor membri CNSAS, toţi membrii Sinodului vor fi verificaţi, "pentru că nu ştim care dintre ei va candida". Decizia de verificare a celor 52 de membri ai Sinodului riscă să pună instituţia într-o situaţie dificilă.

"Societatea civilă vrea o verificare cât mai rapidă, Patriarhia, deloc. Să nu uităm ce s-a întâmplat data trecută în cazul unor simple verificări, când Patriarhia a sărit ca friptă. Acum, cu un preşedinte reformat în frunte vom ajunge într-o situaţie penibilă", ne-a declarat sursa citată. Potrivit unor membri ai Colegiului, unii reprezentanţi BOR şi-au manifestat deja pe căi neoficiale nemulţumirea în materie.

Pe de altă parte, Mircea Dinescu, membru al Colegiului, nu crede că noile solicitări către deţinătorii de arhive vor avea vreun efect."Am stat cu mâna întinsă şi nu am primit nimic. Ni s-a spus că e vorba de o dramă naţională, să-i lăsăm măcar să moară. Unii au circulat foarte mult în străinătate, alţii ar putea fi încă activi, aici e toată drama", a spus Mircea Dinescu.

Candidaţii, atinşi de "sutana" Securităţii

Temerile FCR faţă de presupusele activităţi de poliţie politică ale unor clerici au oarecare temei. Printre prelaţii aflaţi pe lista acestui ONG se regăsesc mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, şi arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul. Alături de episcopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, numele celor patru ierarhi au fost vehiculate ca posibili candidaţi la cârja patriarhală. Mai toţi par a se fi pus şi în slujba fostului aparat represiv comunist, nu numai a Bisericii.

Atât Teodosie Tomitanul, cât şi Andreicuţ şi-au recunoscut angajamentele de colaborare cu Securitatea, dar au contestat caracterul de poliţie politică a activităţii lor informative. Exponentul aripii conservatoare din Biserica Română, Bartolomeu Anania, le-a urmat exemplul, el fiind bănuit că a fost şi agent acoperit al Direcţiei de Informaţii Externe, folosit pentru a dezbina şi controla exilul românesc.

Doctorul Sinescu a operat ca la carte

Colegiul Medicilor din Bucureşti (CMB) nu a depistat nicio eroare medicală în intervenţia chirurgicală la care a fost suspus Patriarhul Teoctist. Fără a intra în amănunte legate de desfăşurarea operaţiei, preşedintele CMB, prof. Sorin Oprescu, a precizat ieri că Patriarhul a fost tratat în conformitate cu literatura de specialitate. Acesta a mai spus că va lua în discuţie declaraţiile făcute de prof. Nicolae Ursea şi de alţi medici legat de acest caz, întrucât afirmaţiile acestora nu au avut o bază reală. Medicii respectivi vor fi chemaţi la CMB pentru a da mai multe explicaţii.

Pentru a evita orice suspiciune referitoare la corectitudinea analizării documentelor, având în vedere că prof. Ionel Sinescu este membru în Consiliul director al CMB, biroul executiv al instituţiei a decis, ieri, să trimită dosarul Colegiului Medicilor din România.
După decesul Patriarhului, Comisia de Disciplină a CMB s-a autosesizat în legătură cu informaţiile din presă referitoare la nerespectarea procedeului de internare şi cel preoperator. În paralel, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus o anchetă administrativă la Clinica de Chirurgie şi Transplant Renal a Spitalului Fundeni. (Mirela Dădăcuş)

Sf. Sinod ar fi de acord cu cercetarea dosarelor

Poziţia BOR a fost reafirmată pentru "Adevărul" de Pr. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Acesta ne-a spus că "Sf. Sinod este de acord cu deschiderea dosarelor clericilor aflate la CNSAS". Dar ar putea Sf. Sinod să aleagă un Patriarh, chiar dacă acesta va fi dovedit drept colaborator al Securităţii? Pentru această postură nu se depun candidaturi precum în sistemul politic, a precizat Pr. Stoica, ci, "cei doi sau trei candidaţi sunt propuşi de Sf. Sinod prin vot secret.

Rămâne la latitudinea fiecărui membru al Sf. Sinod şi, ulterior, la latitudinea fiecărui membru al Colegiului Electoral Bisericesc să ţină sau nu cont de o astfel de situaţie." Care va fi atitudinea Sf. Sinod dacă totuşi vor fi găsiţi ierarhi care au făcut poliţie politică? "Biserica are propriile sale organe de judecată. Este clar că pentru înalţii ierarhi, numai Sinodul va fi cel care poate lua o decizie în acest sens. Şi rămâne la latitudinea Sf. Sinod", a subliniat purtătorul de cuvânt. În aceeaşi ordine de idei, în pofida promisiunilor Sf. Sinod, încă nu a fost dată publicităţii oficial lista membrilor Colegiului Electoral Bisericesc. (Marius Vasileanu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite