Identificarea cadavrului româncei ucise, premieră mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul Monicăi Cristina Benaroyo Pencu a fost descoperit în urmă cu o săptămână într-un deşert din Chile. Uruguayana de origine română a dispărut în anul 1973, iar poliţitii au

Corpul Monicăi Cristina Benaroyo Pencu a fost descoperit în urmă cu o săptămână într-un deşert din Chile. Uruguayana de origine română a dispărut în anul 1973, iar poliţitii au confirmat că moartea ei s-a produs în urmă cu 35 de ani, fiind una dintre victimele regimului Pinochet.

Identificarea cadavrului s-a realizat pe baza amprentelor digitale. Horacio Piccardo Candia, şeful Brigăzii de Criminalistică din oraşul Arica, a afirmat: "Este pentru prima dată în lume când se obţin amprentele digitale ale unei persoane moarte de peste 30 de ani".

Hidratarea epidermei

Ziarul chilian "La Nacion" prezintă pas cu pas procesul prin care criminaliştii au reuşit să afle identitatea cadavrului găsit în deşert.

Tehnica folosită de specialişti a fost aceea a hidratării epidermei - care s-a păstrat aproape intactă la nivelul ambelor braţe - cu produse chimice pe bază de amoniu.

Rezultatul procesului a fost o piele perfect întinsă, elastică, astfel că amprentele au fost uşor de imprimat. Criminaliştii au hidratat toate cele 10 degete ale cadavrului şi au verificat toate amprentele. Monica a fost identificată după amprenta degetului arătător de la mâna dreaptă.

Vorbea şapte limbi străine

Cadavrul se află acum la Institutul de Medicină Legală din Santiago. După cum a afirmat într-un comunicat de presă directorul institutului, Patricio Bustos, "pentru a confirma identitatea se vor realiza analize de ADN, însă trebuie descoperite posibilele rude ale Monicăi."

La data dispariţiei, Monica Cristina Benaroyo Pencu era angajată la primăria din Arica. În arhiva Ambasadei Uruguay din Santiago nu există date despre activitatea ei în Chile. Elena Diaz, primăriţa din Arica în anii 1969-1973, îşi aminteşte: "Atunci când a fost angajată a spus că a lucrat ca traducător în Buenos Aires.

Vorbea şapte limbi, între care foarte bine română şi persană. Nu avea copii şi nu era căsătorită, locuia singură într-un hotel", a declarat Diaz ziarului naţional "El Mercurio". Patricio Busto, directorul Institutului de medicină legală, s-a ocupat personal de identificarea cadavrului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite