Ideile americane sunt tot mai greu de vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Statele Unite vor să rămână în joc,  trebuie să-şi rafineze modul de promovare. De peste o jumătate de secol, SUA s-au asigurat că cinci Mari Idei conturează politica internaţională. Acum, când Marile Idei ale secolului 21 au prins contur, rămâne de văzut cine îşi va asigura noua piaţă globală a ideologiei.

Deşi preşedinţiile lor nu au avut nimic în comun, George H. W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush au privit, toţi trei, lumea, în esenţă, din acelaşi punct de plecare.

Într-o perioadă de dominaţie a unei singure puteri, cea mai mare parte a lumii ajunsese, se pare, să înţeleagă faptul că utilitatea forţei militare este în declin. Pieţele libere erau în ascensiune, creau averi şi contribuiau la sentimentul din ce în ce mai acut că un val de tranziţie către democraţie  este inevitabil.

Telefoanele mobile şi internetul împrăştiau elementele culturii şi conduitei occidentale către o populaţie globală care era dornică, chiar nerăbdătoare să le primească şi să le asimileze.

În principiu, aceşti preşedinţi au avut dreptate. În cea mai mare parte a secolului 20, cinci Mari Idei au conturat politica:

1) Pacea este mai bună decât războiul.

2) Hegemonia, cel puţin forma ei benignă, este mai bună decât echilibrul puterilor.

3)
Capitalismul este mai bun decât socialismul.

4) Democraţia este mai bună decât dictatura.

5) Cultura occidentală este mai bună decât orice altceva.

Toate cele cinci puncte privesc SUA drept model şi garant. Puterea americană a adus pacea printr-o combinaţie de ţinere în frâu a altora şi descurajare în Războiul Rece.

Organizaţia  Naţiunilor Unite a fost construită, în mare, potrivit proiectului american. Hegemonia americană a creat o relativă securitate şi a pus bazele unui comerţ şi unor pieţe de capital din în ce mai libere.

Capitalismul american a învăţat lumea cum să creeze averi fără precedent. Democraţia americană a inspirat oamenii din întreaga lume, făcându-i să-şi modifice relaţia cu autoritatea politică. Iar cultura americană a devenit un magnet pentru tineretul din toată lumea.

Astăzi, consensul dominant în SUA este că aceste cinci Mari Idei sunt încă valabile. A apărut o varietate de formulări intelectuale - sfârşitul istoriei, pacea democratică, naţiunea indispensabilă, imperiul asemănător Romei - care, în ciuda diferenţelor, au în comun ideea de  bază că aceste fundamente nu s-au schimbat.

Chiar şi ultimele cărţi apărute despre a doua lume sau lumea postamericană ajung la aceeaşi idee, acceptând că aceleaşi cinci principii încă vor forma baza prezentei şi viitoarei ordini mondiale.

Din nefericire, nu va fi aşa. Cele cinci Mari Idei ale secolului trecut nu mai reprezintă regulile solide şi sănătoase de altădată.

Provocarea merge mult dincolo de atmosfera negativă creată de administraţia Bush. Nici nu se poate spune că instituţiile internaţionale au pur şi simplu nevoie de remodelare sau de restaurare pentru a reflecta schimbarea de putere şi de averi de pe glob.

Din contră, regulile s-au schimbat, iar cele mai mari şi mai importante chestiuni de politică mondială sunt deschise încă o dată dezbaterii.


Versiunea integrală a eseului poate fi citită în FP-România nr. 7, care a apărut pe 10 noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite