Iazurile fostelor mine sunt monitorizate drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iazurile de decantare rămase de pe urma industriei de minerit din judeţul Alba sunt atent monitorizate de autorităţi, ca să nu se producă vreun accident ecologic. Este vorba de cele 10 bazine

Iazurile de decantare rămase de pe urma industriei de minerit din judeţul Alba sunt atent monitorizate de autorităţi, ca să nu se producă vreun accident ecologic. Este vorba de cele 10 bazine de decantare din fostele exploatări miniere precum Baia de Arieş, care urmează a fi ecologizate.

"Este o problemă de mediu şi, dacă nu vom monitoriza aceste iazuri, în 2-3 ani vom putea avea probleme. Nu vom lăsa lucrurile la voia întâmplării", ne-a spus subprefectul judeţului Alba, Clement Negruţ. Monitorizarea iazului de la Valea Săliştei se face bilunar, pentru indicatorii de calitate a apelor, măsurându-se concentraţia de plumb, cupru, zinc, fier şi reziduu fix, respectiv bisăptămânal, pentru urmărirea nivelului hidrostatic.

Ape cu metale grele şi halde de steril


Pentru acest iaz există şi un proiect tehnic pentru lucrări de închidere şi ecologizare. Alte trei iazuri, ale fostei exploatări miniere de la Baia de Arieş, închisă în anul 2005, sunt în vizorul autorităţilor. Două dintre ele, cel de la Brăzeşti şi cel de la Valea Cutii, sunt în conservare, iar iazul Valea Sartăşului a fost închis.

Iazul de la Gura Roşiei, potrivit unei analize a Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Gărzii de Mediu Alba, prezenta procese erozionale şi ravene care riscau să provoace alunecări din masa de steril spre cursul pârâului Abrud, aflat la 20 de metri distanţă. Şi la Zlatna, în urma exploatării miniere, închisă în urmă cu patru ani, au rămas trei iazuri de decantare. Şi acestea se află sub supraveghere permanentă, dar nu s-au realizat încă lucrări de ecologizare. (Antoaneta Cicioiu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite