Iazurile construite "după ureche" vor fi distruse cu buldozerele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cele 92 de baraje şi iazuri existente pe raza judeţului Vaslui, doar pentru şapte s-a dat "undă verde", obţinând autorizaţiile de funcţionare de la Sectorul de Gospodărire a Apelor

Dintre cele 92 de baraje şi iazuri existente pe raza judeţului Vaslui, doar pentru şapte s-a dat "undă verde", obţinând autorizaţiile de funcţionare de la Sectorul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui. Restul au fost construite în condiţii de insecuritate şi, la o viitură mai puternică sau la acumulări mari de apă, ca urmare a unor precipitaţii abundente, acestea s-ar putea fisura punând în pericol viaţa şi bunurile celor din apropiere.
Proprietarilor sau administratorilor li se reproşează că nu au acordat maximă atenţie atunci când au construit iazurile şi barajele, cele mai multe fiind ridicate din pământ. şi există destule exemple: Iaz Rogoaza Valea Teiului, Dumbrava, Iezer Puieşti, Iaz Teleasa, Epurenii de Jos, Buznoaia, Pesco SRL etc. Sunt iazuri care nu au mai fost reabilitate de ani buni şi care sunt pe punctul de a ceda în faţa unei viituri mai mari. Cu toate că SGA Vaslui a efectuat în ultimii doi ani mai multe controale, care au vizat starea tehnică şi de întreţinere a barajelor şi iazurilor, nu s-au înregistrat remedieri spectaculoase. Cauza? Probabil lipsa unor amenzi usturătoate pentru cei îndreptăţiţi să le primească şi doar atenţionarea lor că, la viitorul control, specialiştii SGA nu vor mai fi atât de îndurători. Dumitru Chelsoi, director executiv adjunct al SGA Vaslui, a explicat că nu s-a recurs la amenzi, deoarece cuantumul lor este foarte mare. Potrivit noilor acte normative, amenzile variază între 10.000 şi 15.000 RON pentru persoanele fizice şi între 35.000 şi 40.000 RON pentru persoanele juridice. În schimb, barajele şi iazurile care nu vor primi autorizaţie de funcţionare în condiţii de siguranţă vor fi dezafectate până la data de 31 decembrie 2007. Cu buldozerele!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite