Iaurtul natural, medicament viu pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru e valabil şi pentru iaurt. Considerat de specialişti un aliment-medicament, iaurtul natural are efecte

Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru e valabil şi pentru iaurt.

Considerat de specialişti un aliment-medicament, iaurtul natural are efecte extrem de benefice asupra organismului, cu condiţia să respecte anumite condiţii. Ce trebuie să conţină un iaurt de calitate, ce beneficii poate avea asupra sănătăţii şi cum trebuie combinat cu alte alimente ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Iaurtul este un aliment viu - probiotic - rezultat din fermentarea produsă de diferite tulpini de lactobacili, bacterii "prietenoase" organismului, în special intestinului.

Din acest motiv, iaurtul nu trebuie sterilizat termic pentru a fi consumat. Deoarece este un aliment viu, nutraceutic (aliment-medicament - n.r.), iaurtul are un termen de valabilitate scurt, de maximum două-trei săptămâni. "Este o excelentă sursă de calciu, un foarte bun imunomodulator (reglează imunitatea) şi, nu în ultimul rând, o sursă de proteine cu valoare ridicată", susţine prof. Mencinicopschi.

Bacteriile prezente în mod obişnuit în intestin produc substanţe necesare organismului, cum este, spre exemplu, vitamina K menţin aciditatea normală, reglează tranzitul alimentelor prin intestin, previn infecţiile şi dezechilibrele intestinale. Prin consumul de iaurt natural, care conţine bacterii vii (Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophylus, Bifidus essensis), flora bacteriană intestinală are numai de cîştigat.

Iaurturile naturale, cele mai sănătoase

Avantajul iaurtului este acela că poate fi consumat şi de cei care suferă de intoleranţă la lactoză (un zahar prezent în mod natural în lapte). "Deoarece este un produs fermentat, iaurtul nu mai conţine lactoză - zahărul din lapte care creează intoleranţă mai ales adulţilor, aceasta fiind transformată în glucoză şi galactoză (alte tipuri de zaharuri - n.r.)", afirmă specialistul.

Totuşi, înainte de a consuma iaurt este bine ca cei care suferă de intoleranţă la lactoză să-şi testeze sensibilitatea la iaurt, deoarece există cazuri când nici iaurtul nu poate fi tolerat."Cel mai sănătos este iaurtul fără adaosuri de zahăr, de fructe, de arome de fructe, de lapte praf, fără alte adaosuri de îngroşare, cum ar fi amidonuri modificate, gelifianţi (gelatină, pectine), coloranţi, conservanţi, pe scurt E-uri.

Specialistul este de părere că cele mai indicate pentru consum sunt iaurturile cu coagul nespart (închegate), deoarece cele cu coagulul spart (cum sunt spre exemplu iaurturile de băut), deşi sunt mai gustoase, sunt absorbite prea repede din intestin. Zerul este, de asemenea, o sursă excepţională de lactoză naturală, acid lactic care rezultă din fermentaţie (acesta este conservantul ideal natural), sursă de macro şi microelemente, dar şi de proteine hepatoprotectoare (care protejază ficatul - n.r.) cu sulf.

Excelent dressing pentru salate

Pentru ca organismul să beneficieze cât mai mult de virtuţile iaurtului, este bine ca acesta să nu fie combinat cu nimic (pâine sau verdeţuri) şi să fie consumat înainte de masă sau dimineaţă, pe stomacul gol, dacă este tolerat astfel. O combinaţie ideală este şi cea cu salate de legume sau fructe proaspete. "În Orient se foloseşte iaurt peste salata de legume sau fructe. Calciul se absoarbe mai bine deoarece vitamina C stimulează absorbţia calciului din intestin. Pe de altă parte, nu este bine să-l combinăm cu mâncăruri grele, cu grăsimi sau prăjeli. Mai bine pe stomacul gol sau cu salate", recomandă în final prof. Mencinicopschi.

Este o excelentă sursă de calciu, un foarte bun imunomodulator (reglează imunitatea) şi, nu în ultimul rând, o sursă de proteine cu valoare ridicată.
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite