Iaurt feliat şi foi de caimac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că vechii greci îşi tratau bolile de stomac cu iaurt. Se mai spune şi că mongolii lui Ginghis-Han îşi întreţineau vigoarea tot cu iaurt. şi se ştie că, în secolul XVI, regele

Se spune că vechii greci îşi tratau bolile de stomac cu iaurt. Se mai spune şi că mongolii lui Ginghis-Han îşi întreţineau vigoarea tot cu iaurt. şi se ştie că, în secolul XVI, regele Franţei, Franoois I, şi-a revenit după o lungă boală numai după ce a băut mai multe vase cu iaurt. Mahatma Gandhi recomanda iaurtul pentru întărirea sistemului imunitar. şi este un fapt recunoscut deja că extraordinara longevitate a bulgarilor se datorează calităţilor iaurtului pe care îl consumă în cantităţi uriaşe. Or fi bulgarii renumiţi pentru iaurtul lor, dar avem şi noi oltenii noştri, vestiţi cândva pentru lactatele şi brânzeturile lor. Precupeţii veniţi de pe Valea Jiului şi din Gorj împânzeau uliţele Bucureştiului, cu cobiliţele arcuite pe spate, de care atârnau câte două sau trei garniţe pline cu iaurt, smântână sau lapte. Poate bunicii îşi mai amintesc de acele vremuri, când laptele era livrat direct la uşă de vreun gorjean care te întreba câte felii vrei să-ţi taie din iaurt sau care îţi vindea foile de caimac ca pe clătite, înfăşurate în suluri. Brânzeturile de toate soiurile erau, de asemenea, la mare preţ. Caşcavalul Penteleu făcuse furori la începutul veacului XX, pentru că negustorii îl presau în roţi groase de trei degete, cu frunze de vişin sau de piersic între ele, apoi îl înfăşurau în foi de viţă şi-l acopereau cu o plasă. Au dispărut demult de pe străzile Bucureştiului oltenii precupeţi şi, odată cu ei, şi specialităţile care i-au făcut renumiţi. Locul negustorilor ambulanţi, gălăgioşi şi pitoreşti a fost luat de buticuri, de case de schimb şi de magazine dosnice, cu mezeluri expirate. Iar iaurtul nu se mai vinde la felie, ci subţiat ca laptele, în cutii multicolore. Chiar şi aşa, tot ne bazăm pe calităţile lui - culinare sau medicinale!

Ouă în sos de iaurt
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 kg cartofi mici, sare, 1 linguriţă chimen, 500 g iaurt natural, 1 linguriţă muştar, piper, zahăr, 1/2 legătură tarhon, 1/2 legătură pătrunjel, 1/2 legătură mărar, 8 ouă
Mod de preparare: Cartofii se spală bine şi se fierb în apă clocotită cu sare şi chimen, timp de 15-20 de minute. Iaurtul se amestecă bine cu muştarul, piper şi un vârf de cuţit de zahăr. Se adaugă verdeţurile tocate mărunt. Se fierb ouăle tari circa 6 minute. Cartofii răciţi se curăţă de coajă şi se taie în jumătate dacă sunt prea mari. Ouăle se răcesc, se curăţă şi se taie în jumătate. Se servesc în sosul de iaurt, împreună cu cartofii.

ştiaţi că?
O foarte bună sursă de calciu şi vitaminele B, D şi PP, iaurtul conţine şi o bacterie numită probiotic, care menţine sănătatea sistemului digestiv. Boli ca ulcere, colite sau toxiinfecţii alimentare, care măresc sensibilitatea organismului la infecţii, pot fi prevenite printr-un consum regulat de iaurt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite