Iaşi:UPDATE Studenţii basarabeni de la vama Sculeni au primit SMS-uri de la rude care le cer să rămână în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii, care au ajuns la Sculeni cu trei autocare, aşteaptă în vamă. Mulţi dintre ei au fost avertizaţi de rude să rămână pe teritoriul României

13.00 Tinerii au primit mesaje de la părinţi care îi avertizează să nu treacă graniţa în Republica Moldova pentru că vor fi arestaţi. „Mi-a trimis mama mesaj în care îmi spune să nu trec de vamă, că voi fi arestat”, ne-a spus Alexandru, care a arătat SMS-ul primit de la cea care i-a dat viaţă.

12.00 Graniţa cu Republica Moldova de la Vama Sculeni a fost redeschisă astăzi, la patru ore după ce grănicerii moldoveni au decis să oprească accesul pe teritoriul statului vecin.

Aproape 200 de tineri basarabeni care învaţă la universităţile din Iaşi protestează acum la Sculeni faţă de regimul comunist din Republica Moldova. Tinerii au cântat imnul României şi le-au cerut grănicerilor moldoveni să le permită accesul în ţara lor. „Deschideţi vama să mergem la mama” şi  „Vrem acas㨠sunt doar câteva dintre sloganurile studenţilor basarabeni.

11.00 Câteva sute de studenţi basarabeni din Iaşi, Cluj, Ploieşti şi Bucureşti au plecat în jurul orei 11.00 de pe esplanada Palatului Culturii, cu patru autobuze închiriate, spre vama Sculeni. Toţi speră că vor putea să se întoarcă acasă, în Republica Moldova. Mulţi dintre ei mărturisesc că evenimentele din ultimele 24 de ore petrecute în Chişinău îi sperie dar nu vor să renunţe.

 „Ne este teamă dar ce să facem? Nu putem să stăm departe de casă şi să ne uităm la desene animate. Mergem acolo şi vedem ce se întâmplă”, a spus unul dintre studenţii basarabeni.

Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, spune că le vor face o supriză plăcută grănicerilor moldoveni. „Vom merge cu flori îmn mână la ei pentru a-i convinge de intenţiile noastre paşnice. Dacă nu ne vor lăsa să trecem, vom rămâne pe podul dintre România şi Republica Moldova şi vom protesta acolo”, a afirmat Dan Caranfil.

8.00 Autorităţile române au fost anunţate astăzi dimineaţă să redirecţioneze cetăţenii care doresc să meragă în Republica Moldova către alte puncte de trecere.

 „Am fost anunţaţi de grănicerii moldoveni că, începând cu ora 8.00, graniţa este închisă pe la punctul de trecere Sculeni”, a precizat comisar şef Gheorghe Pandelea, adjunctul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Mai mult, un număr de cinci cetăţeni români, care se aflau în trenul „Prieteniei” care circula pe relaţia Bucureşti-Chişinău, au fost întorşi din drum. Aceştia au fost coborâţi din tren în gara Ungheni din Republica Moldova şi ulterior s-au întors la Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite