Iaşi: 250 lei, rata ieşenilor la creditele primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din bugetul local pe 2009, 12% din veniturile proprii vor fi alocate pentru achitarea împrumuturilor bancare.

În bugetul pe 2009 pentru dobânzi şi rambursări de credite sunt repartizate în jur de 50 de milioane de lei. Practic, de la fiecare plătitor de taxe şi impozite din cei 200.000 înregistraţi la nivelul municipiului ar trebui să se ia câte 250 de lei pentru a acoperi datoriile la bănci.

„Măcar dacă s-ar vedea ceva. Dar parcă e cam mult 250 de lei pentru cât se face", a spus Mihaela D., studentă. Pentru acest an, oficialii ieşeni au repartizat aproape 30 de milioane de lei pentru a plăti dobânzi la datoriile interne şi externe, dar şi peste 20 de milioane de lei pentru rambursări de credite contractate de CET şi RATP.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, gradul de îndatorare va atinge în acest an 20%, dacă nu vor fi încasate veniturile prognozate la peste 400.000 de lei, faţă de 30%, gradul maxim prevăzut de lege. Iniţial, oficialii municipalităţii au anunţat că gradul maxim de îndatorare va fi atins în 2012, când se va apropia de limita de 30%.

Dexia, împrumutul tocat de primărie

În 2007, primăria a contractat cel mai mare credit de la banca Dexia, de 200 de milioane de lei. Din acesta, trei sferturi a fost cheltuit sau angajat în proiecte. „Din Dexia, la această dată, neangajaţi în proiecte ar mai fi în jur de 40 de milioane de lei", a precizat Mihai Chirica, director tehnic al primăriei.

Banii au fost cheltuiţi pentru asfaltarea mai multor străzi şi montarea de pavele pe trotuare. În 2009, din credite externe vor mai fi alocaţi bani pentru managementul integrat al deşeurilor, iluminatul public, dar şi pentru pasajul de la Hala Centrală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite