Iaşi: „Am crezut că un ecograf e de ajuns“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii botoşăneni s-au recunoscut depăşiţi de caz şi au trimis de urgenţă nou-născutul la Iaşi pentru câteva operaţii care să-l ţină în viaţă.

Petronela Alexandruc (29 de ani) din satul botoşănean Podrigea a adus pe lume, în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul din Săveni, un băieţel cu o malformaţie congenitală rară.

Micuţului îi lipsea o parte a abdomenului, astfel că intestinul şi celelalte organe din cavitatea abdominală nu mai aveau susţinere în interior. Medicii din Săveni, care nu mai întâlniseră un asemenea caz decât în manualele de specialitate, au trimis bebeluşul de urgenţă la Iaşi.

Micuţul este în afara pericolului

La numai patru ore de la naştere, copilul a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria" şi a fost introdus direct în sala de operaţii.

„După ce bebeluşului i s-a făcut o toaletă a intestinelor cu ser fiziologic, chirurgii au închis abdomenul. Tranzitul intestinal se va relua în 10-15 zile, iar până atunci copilul va fi alimentat prin vene. Există riscul de deschidere a abdomenului, din cauza posibilelor infecţii", a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii. Îngrijoraţi, părinţii povestesc că au trecut prin clipe de coşmar pentru că nu au ştiut ce se întâmplă cu băieţelul lor până să ajungă la Iaşi. Mama nu ştie de ce bebeluşul ei s-a născut cu această malformaţie. În timpul sarcinii botoşăneanca şi-a făcut o singură dată ecograf, când sarcina a ajuns la patru luni.

Medicii nu au ştiut la ce să se aştepte

„Nu am avut probleme şi am crezut că un ecograf e de ajuns. Mergeam doar la control, din două în două săptămâni, la doctorul de familie", a detaliat tânăra. Doctorii ginecologici spun că malformaţia este determinată genetic, însă putea fi depistată în timpul controalelor „de rutină". „Există ecografii de morfologie fetală, iar malformaţia putea fi observată dacă mama apela la această metodă. Cred că femeile însărcinate de la ţară sunt informate, dar până nu au bani nu merg nici la medicul de familie", a precizat dr. Doina Iancu, medic ginecolog la Maternitatea „Elena Doamna" din Iaşi.

Medicul a adăugat că este recomandat ca gravidele să meargă la ecograf o dată pe lună sau cel puţin o dată pe trimestru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite