Ultima recoltă la DNA Iaşi: „fetele“ judecătorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Tărniceriu (stânga) le-ar fi cerut celor două colege din subordinea sa intabularea unui teren al statului, în favoarea fostului primar al comunei Gorban
Radu Tărniceriu (stânga) le-ar fi cerut celor două colege din subordinea sa intabularea unui teren al statului, în favoarea fostului primar al comunei Gorban

 Radu Tărniceriu, fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, şi două colege de instanţă sunt la un pas de a fi trimişi în judecată într-un nou dosar de corupţie legat de afaceri dubioase cu terenuri.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi le-au prezentat materialul de urmărire penală magistraţilor Manuela Ciopraga şi Monica Oana Lăcustă, precum şi lui Radu Tărniceriu, fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, în prezent judecător militar. Judecătoarele sunt cercetate pentru abuz în serviciu pentru că ar fi dispus într-un dosar, la rugămintea lui Tărniceriu, intabularea unui teren de 282 de hectare în favoarea unei firme deţinute de mama fostului primar din comuna ieşeană Gorban, Ioan Leonte, deşi pământul făcea parte din domeniul privat al statului. Fostul preşedinte al instanţei este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, fir roşu cu infractorul

Nouă persoane sunt cercetate, în total, în acest dosar. Acestea au avut acces, timp de două săptămâni, la probele adunate de procurori. În câteva zile, DNA Iaşi urmează să decidă dacă-i va trimite sau nu în judecată pe magistraţi şi pe ceilalţi învinuiţi. „Nu vreau să fac comentarii în legătură cu această chestiune", a precizat judecătorul Radu Tărniceriu.

Şpagă de magistrat: 50.000 de euro

Ioan Leonte, fostul primar din Gorban, le-ar fi promis fostului preşedinte al Tribunalului Iaşi şi lui Emanuel Osoianu, vecinul judecătorului, 50.000 de euro dacă intervine în soluţionarea dosarului. Procesul a fost pierdut la Judecătoria Răducăneni, dar la Tribunalul Iaşi judecătoarele Monica Lăcustă şi Manuela Ciopraga ar fi admis apelul SC Pescăruş 2005 SRL Gorban, firmă la care administrator este Valentina Leonte (77 de ani), mama fostului primar. Astfel, spun procurorii, firma ar fi reuşit să intabuleze cele 282 hectare de teren care aparţineau comunei Gorban. 

Pentru a avea o garanţie că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi, după pronunţarea deciziei civile nr. 423/22.09.2010, în contul ajutorului primit învinuitul Leonte Ioan le-a oferit numiţilor Tărniceriu Radu Dimitrie şi Osoianu Emanuel o participaţie la firma SC Pescăruş 2005 SRL Gorban, printr-o operaţiune de majorare de capital, urmare a căreia ultimul a devenit asociat cu 20% la firma în cauză - calitate la care a renunţat urmare a declanşării cercetărilor în prezenta cauză prin cesionarea părţilor sociale către Leonte Ioan, la data de 25 noiembrie 2010", susţin procurorii DNA Iaşi, în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Creierul caracatiţei imobiliare din Iaşi

Anchetatorii susţin că, pentru a intabula terenul de la Gorban, fostul primar s-ar fi folosit de o serie de acte false obţinute cu ajutorul secretarei comunei, al Ginei Păcuraru sau al lui Florin Diaconu, jurist în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi. Acesta din urmă a fost condamnat pe 27 septembrie, de Judecătoria Iaşi, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi monitorizat discuţiile pe care o colegă de-a lui le purta la calculatorul de serviciu.

Printre probele adunate de procurori, la dosar s-ar afla şi interceptări telefonice ale discuţiilor purtate de Leonte şi Tărniceriu. Fostul primar i-ar fi cerut sfatul judecătorului pentru că avea un cumpărător pentru teren, dar nu avea acte. „Lasă că nu-i treaba ta asta. Tu ia şi fă actele în cadastru, de acolo o să dea respingere, ulterior faci plângere la Judecătoria Răducăneni, iar în apel, dosarul ajunge la noi, la fetele mele, care o să te facă proprietar prin hotărâre judecătorească", i-ar fi spus Tărniceriu lui Leonte, potrivit site-ului www.luju.ro.

Nouă judecători în „mafia terenurilor"

Numele afaceristului Emanuel Osoianu apare într-un alt dosar aflat în lucru la DNA Iaşi, în care sunt cercetate 36 de persoane, printre care şi şase judecătoare. Acesta este considerat creierul unei reţele care identifica terenuri situate în zonele rezidenţiale din municipiul Iaşi, aflate în proprietatea Consiliului Local, dar care nu erau ocupate sau intabulate.

Exclusiv Adevărul: Lista persoanelor convocate la DNA în megadosarul escrocheriilor imobiliare de la Iaşi FOTO

Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal. Apoi, terenurile ar fi fost vândute unor  cumpărători de bună-credinţă. Reţeaua ar fi fost sprijinită şi de mai mulţi angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi autentificat schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei.

Teren în Şipoţel "rezolvat" din ciocănel sau cum atribuia Justiţia ieşeană terenuri mafiei imobiliare FOTO

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite