Rectorul cercetat penal mai vrea un mandat la UMF Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae (dreapta) şi avocata Maria Aldea, care îl apără în proces
Vasile Astărăstoae (dreapta) şi avocata Maria Aldea, care îl apără în proces

În ciuda scandalului cu fonduri europene în care este implicat, Vasile Astărăstoae vrea încă patru ani la cârma Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

Vasile Astărăstoae, rectorul de la UMF Iaşi, urmărit penal pentru trucarea unei licitaţii cu fonduri europene, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat. Astărăstoae, care este şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, este sigur că scandalul în care este implicat nu-i va afecta şansele de câştig.

„Priorităţile mele în programul de management pe care l-am propus pentru următorul mandat sunt performanţa în educaţie şi cercetare şi obţinerea recunoaşterii internaţionale a Universităţii, dimensiunea culturală, multiculturală a UMF", susţine actualul şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi.

Are un singur contracandidat

Astărăstoae este sigur pe voturile comisiei care îl va alege pe cel care va conduce învăţământul medical ieşean în următorii patru ani. „O campanie electorală depinde mai puţin de obstacolele celor care vor să te împiedice să accezi la o funcţie. Într‑un mediu universitar sănătos astfel de piedici nu au succes. Cei care votează vor decide, în funcţie de proiectele candidaţilor şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului, cine este potrivit pentru funcţia de rector. Eu am adus programele Universităţii în categoria A la clasificarea Ministerului Educaţiei, UMF Iaşi este în top 12 din ţară, avem rezultate, avem proiecte realizate în timpul mandatului meu", se justifică rectorul.

Mâine este ultima zi în care candidaţii îşi pot depune CV-urile şi proiectele de management la Registratura Universităţii de Medicină. Până acum, Vasile Astărăstoae are un singur contracandidat, în persoana reputatului chirurg Ştefan Georgescu, coordonator de rezidenţiat la universitatea ieşeană. Georgescu a ocupat şi funcţia de şef al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi în perioada 2000 - 2004. Rezultatul alegerilor, care se vor desfăşura prin vot secret, va fi făcut public pe 16 decembrie.

Şi-a angajat fiica la Medicină Legală

În prezent, rectorul Vasile Astărăstoae este cercetat împreună cu alte 18 persoane fizice şi juridice într-un dosar de fraudă cu fonduri europene pentru introducerea unei platforme de e-learning (n.r.- învăţare electronică).

Prejudiciul calculat de procurori se ridică la aproape 6 milioane de lei. Astărăstoae, împreună cu prorectorul Dragoş Pieptu şi directorul Administrativ al Universităţii, Daniela Druguş, şi Corvin Pughin, managerul companiei care implementează platforma de educaţie online, este suspectat că ar fi trucat licitaţia.

Printre acuzaţiile pe care procurorii DNA, le aduc actualului rector se numără aderarea la un grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese şi tentativă de fals pentru rambursarea către universitate a unor fonduri.

De altfel, Vasile Astărăstoae şi-a angajat în 2010 fiica, pe Daniela, la Institutul de Medicină Legală, unde rectorul UMF este şef, pe o perioadă de trei ani. Daniela Astărăstoae se ocupă de un proiect pentru care va fi remunerată cu 8.773 de lei.

Contestat de unii colegi

Actualul şef al Medicinei ieşene este contestat şi de colegii de catedră. În cadrul unei serii de conferinţe, unul dintre profesorii de la UMF, sexologul Bebe Mihăescu, a solicitat demisia lui Astărăstoae: „Ar trebui ca un rector cu moralitate să-şi depună întâi demisia de onoare din funcţia de rector şi apoi să candideze la alte funcţii".

Acesta l-a acuzat pe Vasile Astărăstoae că supraveghează şi manipulează activitatea cadrelor didactice din universitate. „Acest e-learning nu face decât să manipuleze. Primim mereu mailuri, suntem într-un festivism a la Big Brother. Platforma de e-learning înseamnă din punctul meu de vedere «noapte bună»", susţine Bebe Mihăescu. De asemenea, sexologul acuză conducerea Universităţii şi de faptul că încasează taxele de examinare de la studenţii străini, dar sumele achitate de aceştia nu ajung în vistieria instituţiei de învăţământ. Actualul rector respinge acuzaţiile lui Mihăescu.

„Unde a scuipat DNA, au pupat ieşenii"

Vasile Astărăstoae a primit, cu ocazia Sărbătorilor Iaşiului, din partea primarului Gheorghe Nichita, titlul de cetăţean de onoare al oraşului. „Am fost scuipat şi lături au fost aruncate în capul meu. Am văzut cum familia mea este dezonorată şi colegii mei sunt daţi la o parte. Am luat decizia de a mă retrage din toate funcţiile şi, de ce nu, să emigrez cu familia. Dar acolo unde a scuipat DNA-ul au pupat primarul şi ieşenii prin această distincţie. Mă întorc şi ies la luptă! Voi candida la funcţia de rector al UMF pentru că nu voi lăsa să se politizeze această funcţie", a afirmat atunci Astărăstoae. Discursul său a fost aplaudat minute în şir de sutele de invitaţi de la primărie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite