Masterat în cărucior cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan ne-a spus povestea sa în redacţia „Adevărul“ din Iaşi
Bogdan ne-a spus povestea sa în redacţia „Adevărul“ din Iaşi

Bogdan Georgian Brumari (23 de ani), din Vaslui, se deplasează cu scaunul rulant, dar îşi dă masteratul şi s-a angajat ca programator IT. Bogdan Brumari a primit la vârsta de 8 ani diagnosticul de parapareză cifoscolioză.

Boala l-a supus la numeroase intervenţii chirurgicale, care i-au agravat sănătatea. O perioadă a mers în cârje, dar din clasa a VII-a a fost ţintuit într-un scaun cu rotile. Din cauza deficitului locomotor, Bogdan a fost transferat din Vaslui la Iaşi, la Grupul Şcolar „Ion Holban", o şcoală specială. „Eram obişnuit să stau numai acasă şi a trebuit să vin la Iaşi, să am experienţa oraşului mare. Primul an a fost mai greu, până m-am acomodat", povesteşte Bogdan. Tânărul îşi aminteşte cu drag de prieteniile pe care le-a legat în special în perioada liceului: „Anii de şcoală au fost frumoşi. Mergeam cu tramvaiul prin tot oraşul, eram prezent la toate evenimentele din Iaşi, la muzee, la Palatul Culturii, la concerte. A fost o perioadă tare bună".

Bursier în fiecare an

După liceu, a optat pentru Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), specializarea informatică-economică, din cadrul Universităţii Cuza din Iaşi. „Prima dată mi-am dorit să devin mecanic de locomotivă, apoi am vrut să urmez Liceul Militar şi să am o profesie în domeniu, dar n-a fost să fie", spune Bogdan.

S-a angajat în IT

Atât de mult i-a plăcut ce şi-a ales, încât în toţi anii de studiu a fost bursier. „În fiecare an câte un prieten se oferea să locuiască cu mine în cameră şi mă ajuta să merg la cursuri. Mă ducea la tramvaie şi mă urca în ele. Deşi aveam rampe la cămine, acestea erau prea înclinate şi de multe ori nu reuşeam să urc, dar de fiecare dată cineva mă ajuta. Nimeni nu mă îndepărta. Am o grămadă de prieteni cu care ţin şi acum legătura", povesteşte Bogdan.

După facultate, tânărul a optat şi pentru un masterat în domeniu. În februarie urmează să-şi susţină teza de disertaţie. Încă din primul an de masterat a simţit însă că are mai mult timp liber şi a vrut să facă ceva folositor. Aşa că a devenit voluntar la un site de socializare dedicat persoanelor cu dizabilităţi. „M-am alăturat unei prietene din Bucureşti, Ela Ilieş, şi am ajutat-o să creeze un site pentru cei care au dizabilităţi. Mi-am creat şi eu cont acolo. Proiectul era început de câţiva ani, eu am ajutat la perfecţionarea lui", mărturiseşte tănârul. Prietenii, conştienţi de capacităţile lui informatice, l-au recomandat mai multor persoane care aveau nevoie de proiecte în IT. „Lucram la proiectele alea şi îmi aduceau bani în plus. Mă şi perfecţionam totodată", spune Bogdan.

Hotărât să aibă o independenţă financiară, tănârul a mers la două interviuri de angajare, care însă nu i-au adus un loc de muncă. Situaţia s-a schimbat în cursul acestui an, când a urmat un stagiu de practică la firma de IT „Status 32". Impresionaţi de cunoştinţele avansate ale tânărului, după cele trei luni de practică, patronii i-au propus să lucreze pentru ei ca programator IT, iar Bogdan a acceptat. În prezent munceşte de luni până vineri, câte opt ore pe zi. „În weekend mă plictisesc.

Abia aştept să înceapă o nouă săptămână de muncă. Cred că dacă faci ceea ce face «un om normal», adică dacă înveţi şi urmezi o facultate, atunci ai şanse egale cu ale celorlalţi", spune Bogdan. Venitul de 1.500 de lei îi permite să-şi plătească cheltuielile şi să-şi mai facă şi câte o mică plăcere. Este optimist, crede că odată cu experienţa şi salariul se va mări. Pentru ambiţia sa de a nu fi povara nimănui, Bogdan Brumari a fost propus pentru unul dintre premiile Galei persoanelor cu dizabilităţi, de pe 3 decembrie.

"Dacă înveţi şi urmezi o facultate, atunci ai şanse egale cu ale celorlalţi.''
Bogdan Brumari masterand

Se apropie finala Galei persoanelor cu dizabilităţi

131 de candidaturi au fost depuse la ediţia din acest an a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, denumită „Educaţie fără bariere". Competiţia organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România are cinci categorii de premiere: „Oameni cu desăvârşire", dedicată celor cu dizabilităţi care au avut împliniri în context educativ, „Angajatorii abilităţii", pentru patroni, „Promovează abilitatea", dedicată ziariştilor, „Porţi deschise", pentru instituţiile şi companiile care au înţeles ce înseamnă accesibilizarea sediilor, şi „Şcoala tuturor abilităţilor", pentru a premia eforturile unităţilor de învăţământ. Înscrierile pentru toate cele cinci categorii s-au făcut pe www.incluziune.org, iar publicul poate vota până pe 25 noiembrie, la categoria „Oameni cu desăvârşire". Candidatul cu cel mai mare număr de voturi va câştiga premiul de popularitate pe 3 decembrie 2011.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite