Iaşi: Viaţă de căminist: 18 baruri şi nicio bibliotecă aproape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care vor să înveţe spun că un spaţiu de studiu ar fi binevenit. În cămine nu există nici săli de lectură, iar sesiunea bate la uşă.

Studenţii petrecăreţi cazaţi în campusul ieşean „Tudor Vladimirescu” spun că aici viaţa se trăieşte „la maxim“. Şi pentru ca atmosfera să fie cât mai animată, printre cele 21 de cămine din zonă se află amplasate strategic 18 baruri şi restaurante deschise non-stop.

Studenţii şi terasele par inseparabili, iar vara se găseşte cu greu un loc liber la mese. „Mai mergem în Copou când este foarte aglomerat aici. Ce să faci? În cămin nu poţi să stai“, spune Florin Aniculesei, student la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii. fosta bibliotecă, acum local de noapte
Cât despre preocuparea pentru carte a tinerilor, reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) spun că singura bibliotecă din campus a fost desfiinţată chiar la cererea studenţilor. „Această decizie s-a luat acum patru ani, după mai multe solicitări din partea studenţilor. Cei interesaţi de carte merg acum în bibliotecile din cadrul fiecărei facultăţi”, a explicat Petre Codrea, directorul administrativ al UTI.

În locul bibliotecii a apărut un bar de noapte, deschis între orele 22.30 şi 7.00 dimineaţa. Tinerii nu par deranjaţi. „Cine are nevoie poate să meargă la biblioteca din facultate unde sunt locuri destule. Barurile fac parte din viaţa de student şi nu cred că vor dispărea din campus”, a spus George Vrânceanu, student la „Chimie“. universitatea câştigă bani frumoşi din chirii Tinerii care ţin musai să înveţe o pot face în cămin sau în sălile de lectură ale bibliotecii „Gheorghe Asachi”, dar studenţii nu se arată încântaţi.

„Mai avem un amfiteatru la Universitate unde putem studia, dar nu este foarte comod. Aici se ţin cursuri ziua şi trebuie să vânăm doar orele în care este liber“, susţine Daniel Tudose, student la „Construcţii“. Lipsa unei biblioteci mari, care să aibă şi o sală de lectură este resimţită din plin de unii studenţi.

„Baruri sunt la tot pasul. O bibliotecă în campus este utilă. Este mai comod să lucrezi la un proiect în cămin decât să umbli pe drumuri. Aş merge să învăţ într-o bibliotecă pentru că săli de lectură nu există, iar în cameră nu este tocmai o atmosferă potrivită pentru studiu“, afirmă Elena Cozma, studentă la Facultatea de Chimie. Şefii UTI n-au decât de câştigat de pe urma barurilor.Şapte dintre acestea îşi desfăşoară activitatea în spaţiile universităţii, care încasează o chirie între 5 şi 6 euro pe metrul pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite