Iaşi: Tarifele de salubritate ar putea fi majorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a Serviciului de Salubritate (ADIS), privind gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului Iaşi care trebuie înfiinţată pentru a atrage fonduri europene, este în impas


Pentru ca fonduri de peste 25 de milioane de euro să fie atrase de autorităţi, toate localităţile din judeţ trebuie să adere la acest for. În cursul zilei de ieri, la Iaşi s-au prezentat primarii din judeţ, dar edilii Iaşiului au refuzat să semneze actul constitutiv şi statutul ADIS. „Nu am semnat prevederile statului pentru că se vorbeşte în acesta despre un tarif unic la nivelul judeţului. Practic, pentru transportul gunoiului de la marginea judeţului şi ieşenii din municipiu vor trebui să plătească, iar preţurile practicate de Salubris ar putea fi majorate considerabil. Nu vom semna statutul până nu vom discuta la Ministerul Mediului despre acest document”, a precizat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, susţine că asociaţia ar putea funcţiona şi fără municipiu, dar că localităţile din afara Iaşiului vor trebui să găsească un alt operator unic şi să achite taxe pentru că vor folosi viitorul depozit de la Ţuţora care ar trebui deschis până la sfârşitul anului. Din fondurile europene care vor fi atrase prin această asociaţie urmează să fie înfiinţate staţii de transfer şi compostare în mai multe localităţi din judeţ, dar vor fi amenajate şi platforme speciale de depozitare. Pe de altă parte, dacă municipiul nu va adera la acest for, în Iaşi nu vor putea fi folosite fondurile europene accesate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite