Iaşi: Studenţii basarabeni blocaţi în Vamă s-au întors la SculeniUPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un autocar cu aproximativ 40 basarabeni, studenţi la Iaşi a fost blocat la vamă de către poliţiştii din Republica Moldova. După aproape şase ore tinerii s-au întors la Iaşi. La ora 20.00 peste 400 de persoane au protestat în Piaţa Unirii împotriva regimului comunist

Studenţii, alături de care se afla şi Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni au plecat din Iaşi la 12.30 şi au trecut prin Vama Sculeni la 12.45, pentru a se alătura protestelor din Republica Moldova.
Însă înainte de intrarea în ţară au fost opriţi de poliţiştii de peste Prut. Potrivit unor studenţi, liderul lor a fost şi reţinut pentru scurt timp. „I-au dat drumul până la urmă, iar acum este alături de ceilalţi colegi”, a precizat Doina, studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice din Iaşi.
 În jurul orei 18.00 un alt autocar cu aproximativ 50 de studenţi români şi basarabeni au plecat spre Republica Moldova. „Mergem să le ducem mâncare colegilor care sunt blocaţi în Vamă. O să încercăm să trecem graniţa, însă dacă nu se poate măcar vom protesta în vamă”, a spus Doina. Însă la ora 19.00 Dan Caranfil alături de colegii săi s-au întors la Iaşi. "Ne gândim să plecăm acum şi să revenim mâine din nou la vamă, alături de colegi din Suceava, Cluj şi Timişoara", a declarat Natalia, studentă la Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi.
În jurul orei 20.00 în Piaţa Unirii s-au adunat peste 400 de persoane care au protestat împotriva regimului comunist din Republica Moldova. Timp de aproape 40 de minute studenţii basarabeni au scandat "Jos comunismul", "Un doi, un doi, comuniştii la gunoi", "România nu uita Basarabia e a ta" şi au cântat "Deşteaptă-te române".
"Ne-am solidarizat cu tinerii care protestează la Chişinău. Protestăm pentru că s-au fraudat alegerile şi pentru că nu mai rezistăm comunismului", a declarat Vladimir Rusu, unul din studenţii care au participat la protest.
Mâine dimineaţă sunt aşteptaţi să sosească la Iaşi şi alţi studenţi basarabeni din Cluj, Bucureşti şi Timişoara. "Ne vom întâlni la ora zece la Palatul Culturii şi vom pleca apoi cu toţii spre Vama Sculeni", a adăugat Vladimir Rusu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite