Iaşi: Primii moldoveni concepuţi „în eprubetă“, la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a rămâne însărcinată, o mămică trebuie să scoată din buzunar între 1.700 şi 2.000 de euro. Părinţii pot alege direct embrionul pe care îl va purta viitoarea mămică.

Ieri a fost inaugurat la Iaşi Centrul de Reproducere Umană Asistată, unic în Moldova, aflat în cadrul clinicii private „Omini". Aparatura este de provenienţă germană şi a costat peste 100.000 de euro. Clinica se adresează cuplurilor care au probleme de infertilitate. Acestea pot apela cu încredere la inseminarea artificială şi la fertilizarea „in vitro", de care se ocupă 15 specialişti de la acest centru.

Fertilizarea „in vitro" este procedeul de obţinere a embrionilor în afara corpului, prin punerea în contact a celulei sexuate feminine cu celulele sexuate masculine, în condiţii de laborator.

10% din cupluri
sunt infertile

Medicii ginecologi susţin că infertilitatea este o problemă de actualitate. „Aproximativ 10% din cupluri sunt infertile. Surprinzător pentru zona Moldovei, şi nu numai, este că foarte multe persoane apelează în ultimă instanţă la fertilizarea «in vitro»", a declarat dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul ştiinţific al Centrului de Reproducere Umană Asistată.

De altfel, 50 de cupluri au solicitat deja acest procedeu, iar pe 29 mai este programat primul cuplu. Practic, în acel moment va fi conceput primul moldovean în eprubetă, care urmează să se nască în primăvara anului viitor.

Preţurile variază între 1.700 şi 2.000 de euro, în funcţie de perioada în care embrionul este introdus în uter. Rata de succes a fertilizării in vitro este de 25-35%, la fel ca şi în celelalte state europene. Viitoarea mamă nu trebuie să aibă mai mult de 45 de ani, iar rezultatele cele mai bune se obţin sub vârsta de 35 de ani.

Părinţii asistă la alegerea embrionului

Tratamentul începe cu o consultare a viitoarei mămici de către medicul ginecolog. De asemenea, tatălui i se face o spermogramă. După investigaţii, se vor prelua ovocitele şi spermatozoizii, care vor fi curăţaţi de resturile celulare, iar apoi se va face fertilizarea în laborator.

„Celulele sunt depozitate într-un incubator unde există aceleaşi condiţii de umiditate şi temperatură ca în mediul intrauterin. În maximum 72 de ore vor rezulta între doi şi opt embrioni, iar noi îl vom alege pe cel mai calitativ", a precizat dr. Maria Butnaru, embriolog în cadrul centrului.

Pentru o implicare emoţională, părinţii asistă şi ei la alegerea embrionului perfect. Câteva zile mai târziu, acesta va fi implantat în uterul viitoarei mămici.

Rezultatul apare după 12 zile

În cazul în care implantarea nu are succes, iar femeia nu rămâne însărcinată, procesul se poate repeta de maximum două ori.

Ovocitele, spermatozoizii şi embrionii sunt îngheţaţi şi păstraţi în azot lichid la temperaturi care ajung treptat la -196 de grade, nemaifiind nevoie de o nouă recoltare de celule de la tineri. 12 zile mai târziu, femeia îşi poate face un test de sarcină, apoi o ecografie pentru confirmare. Din acel moment, sarcina decurge normal.

În cazul în care femeia nu rămâne însărcinată după trei implantări, medicii vor renunţa la fertilizarea in vitro. În ţară mai există astfel de centre doar în Bucureşti, Craiova şi Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite