Iaşi: Primarii îşi vor radarele înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au ridicat deja de la primăriile din Moldova unde au fost instalate radare fixe contractele încheiate cu firmele care au furnizat aparatura de înregistrare.

Edilii localităţilor unde au fost montate radare fixe susţin că toate socotelile făcute la instalarea dispozitivelor le-au fost date peste cap. Primarii regretă dispariţia unei surse de venit facile şi consistente, obţinută doar prin închirierea unui metru pătrat de teren la marginea drumului.

În plus, edilii spun că oamenii din comunitate vor avea de suferit din cauză că siguranţa rutieră va fi pusă din nou în pericol. „Nu am avut niciun accident anul acesta pe raza comunei de când au fost montate aparatele. În schimb, anul trecut, în primele patru luni, au fost nu mai puţin de şapte evenimente rutiere, dintre care unul soldat cu moartea unei persoane", a spus Ioan Pavăl, primarul comunei sucevene Dumbrăveni.

Amenzile, împărţite între primării şi furnizori

Pavăl mai spune că înregistrările făcute cu camerele video din localitate au condus la aplicarea unor amenzi în valoare de 100.000 de lei. Din totalul încasărilor, 35% ar urma să rămână la Dumbrăveni, iar restul să fie direcţionate către firma clujeană Codec SRL, furnizor şi administrator al aparatelor. Imediat după ordinul şefului Poliţiei Române de a se opri toate radarele fixe din ţară, birourile edililor au fost vizitate de oamenii legii. Aceştia au strâns, după cum spun primii gospodari ai comunelor, toate documentele care au legătură cu firma Codec SRL şi contractul încheiat de aceasta cu autorităţile locale.

„Se fac anchete, discuţii. Mi s-au ridicat toate documentele, hotărârea de Consiliu Local, autorizaţii, avize, extrase de cont. Sunt surprins de ce se întâmplă pentru că aceste avize erau date de instituţiile statului, Poliţie, Administraţia Drumurilor şi Metrologie ", a spus Ionel Strâmbei, primarul comunei vrâncene Dumbrăveni.

Vor să-şi cumpere propriile aparate

În situaţia în care aceste radare vor rămâne închise, mulţi dintre edili sunt decişi să achiziţioneze propriile radare, de această dată în urma unei licitaţii publice. „Sincer, voi căuta să achiziţionez prin licitaţie publică alte aparate radar pentru ca locuitorii comunei să fie în siguranţă. Cât timp au funcţionat, şoferii au mers liniştiţi. De acum, vom vedea ce se întâmplă", a precizat şi Daniel Horciu, primarul cumunei nemţene Săvineşti.

;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite