Iași: Pistolul de la cingătoare, ultima modă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iași: Pistolul de la cingătoare, ultima modă în Moldova
Iași: Pistolul de la cingătoare, ultima modă în Moldova

Psihologii sunt de părere că oamenii îşi cumpără puşti şi pistoale fie pentru că vor să se simtă în siguranţă, fie ca să „dea bine" în faţa cunoscuţilor.

Jumătate din armele de foc deţinute de moldoveni sunt letale, în principal puşti de vânătoare şi pistoale semi-automate. Restul deţin „jucării", de genul pistoale cu aer comprimat, cu bile de cauciuc sau lacrimogene. Foarte mulţi „pistolari", peste 3.800, sunt concentraţi în judeţul Neamţ.

La cealaltă extremă, cei mai pacifişti sunt botoşănenii. Doar 900 au arme. „Numărul lor a crescut în ultimele luni, iar în momentul de faţă avem aproximativ 3.800 de posesori. Cei mai mulţi spun că le sunt necesare pentru protecţie, mai ales că văd la televizor că se întâmplă o mulţime de nenorociri", spune comisarul Neculai Iftimie, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (SAEST) din Neamţ.

„Pistolul e la fel ca banul"

Oamenii legii cred că şi criza este un factor care i-a pus în gardă pe moldoveni, iar mulţi au optat pentru o armă în casă, indiferent de puterea distructivă. „Arma, fie ea şi neletală, îţi face bine la suflet. Acum, la Iaşi, aşa e moda, să ai pistol cu bile de cauciuc", este de părere şi comisarul Gheorghe Fotea, şeful SAEST Iaşi.

Unii se afişează cu pistoalele „la vedere" şi din dorinţa de a-şi impresiona prietenii sau partenerii de afaceri. „Pistolul e la fel ca banul. Te simţi bine când îl ai la tine, chiar dacă nu-l foloseşti", crede comisarul Neculai Iftimie. Cine vrea să poarte pistol trebuie să fie major, să explice de ce are nevoie de armă şi să nu aibă cazier.
Totodată, viitorul pistolar trebuie să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică ţinut de o persoană autorizată. El mai trebuie să treacă o examinare psihologică şi una medicală.

Cine-şi apără viaţa îşi riscă libertatea

Puţini ştiu însă că riscă să ajungă după gratii, chiar dacă-şi folosesc armele pentru autoapărare. „Chiar şi în cazul unei legitime autoapărări reale este greu să convingi procurorul şi, ulterior judecătorul, că nu ai avut alte intenţii. Dacă nu sunt întrunite toate condiţiile rişti să fii condamnat", este de părere avocatul Ionuţ Vasiliu, din Baroul Iaşi.

Potrivit acestuia, pentru a scăpa basma curată nu doar de agresor, ci şi de anchetatori, posesorul de armă care invocă autoapărarea trebuie să dovedească că atacul asupra lui a fost unul direct, real şi că agresorul era înarmat până în dinţi. „Dacă unul te atacă cu un cuţit şi tu foloseşti pistolul nu este autoapărare", mai subliniază avocatul.

;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite