Iaşi: Delegaţie oficială întoarsă de la graniţa cu Republica Moldova UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui au fost întorşi astăzi dimineaţă de la vama Albiţa de către poliţiştii de frontieră din Republica Moldova.

Preşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, angajaţi ai autorităţilor judeţene ieşene şi reprezentanţi ai unei firmei de consultanţă au fost opriţi astăzi la punctul de trecere Leuşeni, partea moldovenească a vămii Albiţa. „Oricât am analizat nu am găsit un motiv pentru refuzul lor. Turiştii români puteau trece, autorităţile nu. Nu au fost în stare să ne dea o explicaţie”, a spus Vasile Mihalachi oprit la graniţă astăzi în jurul orei 10.00. Autorităţile erau aşteptate la ora 11.00, la Ialoveni pentru a participa la Forumul preşedinţilor Euroregiunii „Siret- Prut- Nistru” pentru a discuta strategia de dezvoltare a forului.

Autorităţile române au fost întoarse din drum fără nici o explicaţie

 „Când am ajuns în vamă, ne-au cerut actele, deja în vamă erau, de aproape o oră, maşina de la Vaslui şi cea a consultantului. Am mai stat o oră după care ne-au înmânat paşapoartele fără nici o explicaţie”, a precizat Irina Cociu, membru al delegaţiei.Practic, oficialii au aşteptat în jur de două ore să poată trece spre Raionul Ialoveni iar, după ce le-au fost returnate paşapoartele, li s-a sugerat să se întoarcă.

„Delegaţiile din Vaslui şi Iaşi au îndeplinit toate condiţiile pentru a ieşi din România însă autorităţile de frontieră moldoveneşti nu le-au permis intrarea. Nu ni s-a comunicat nimic oficial despre refuzul părţii moldoveneşti”, a precizat comisar Manuel Nacu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui.
Autorităţile susţin că refuzul ar putea fi determinat de alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în Republica Moldova. Atât conducerea CJ Iaşi, cât şi cea din Vaslui a precizat că va informa Ministerul Afacerilor Externe asupra incidentului.

Singurul care a putut ajunge în Republica Moldova a fost vicepreşedintele CJ Iaşi, Victor Chirilă, care la ora 9.20 a trecut graniţa. „Nu ştiu de ce nu li s-a dat voie şi celorlalţi. Noi am trecut normal, iar forumul a avut loc aşa cum a fost anunţat. Preşedinţii de raioane din Moldova s-au arătat deranjaţi de incidentul de la graniţă şi au anunţat că vor cere şi ei explicaţii”, a afirmat Chirilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite