Iarna face ravagii in Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna face primele victime in Europa. Cinci persoane fara adapost si-au pierdut viata in Franta din cauza valului de frig care s-a abatut asupra acestei parti a Europei. Alte doua persoane au murit in

Iarna face primele victime in Europa. Cinci persoane fara adapost si-au pierdut viata in Franta din cauza valului de frig care s-a abatut asupra acestei parti a Europei. Alte doua persoane au murit in Belgia si una in Germania. Meteorologii avertizeaza ca vremea rea ar putea continua in aceasta saptamana.
Persoanele fara adapost mor pe capete
In Franta, unde ninge de miercurea trecuta, cinci persoane si-au pierdut viata din cauza frigului. In 42 de departamente franceze s-a trecut la nivelul doi al planului elaborat in cazul inregistrarii unor temperaturi extrem de scazute, care prevede deschiderea unor adaposturi suplimentare pentru persoanele fara locuinta si actiuni intensificate din partea echipelor de salvare. Acest nivel este declansat atunci cand temperatura aerului (care tine cont si de vant) inregistrata pe timpul noptii se situeaza intre minus 5 si minus 10 grade si ramane negativa pe timpul zilei. In Belgia, o a doua persoana fara domiciliu stabil, in varsta de aproximativ 50 de ani, a murit de frig la Bruxelles. Descoperita in soc hipotermic intr-o statie de autobuz, aceasta a fost transportata la un spital, unde a decedat ulterior. O alta persoana fara locuinta a fost gasita moarta in fata unei biserici din centrul Bruxellesului. Autoritatile au decis sa puna in aplicare mai devreme programul de ajutorare a persoanelor fara locuinta pe timp de iarna.
250.000 de germani, fara electricitate
In Germania, o persoana fara adapost in varsta de 52 de ani a murit de frig la Dortmund. 250.000 de oameni au ramas fara curent electric din cauza furtunilor de zapada inregistrate in ultimele zile in vestul Germaniei. Aproximativ 25 de comune, in principal din regiunea Muenster, din apropierea frontierei cu Olanda, se confruntau cu pene de curent, a precizat un purtator de cuvant al furnizorului de electricitate RWE, sublinind ca echipele au lucrat non-stop pentru a remedia situatia. Autoritatile din Renania de Nord-Westfalia au distribuit 600 de generatoare electrice spitalelor, azilelor si centrelor de sanatate. "O asemenea situatie nu a mai fost intalnita de la crearea statului Renania de Nord-Westfalia", la 23 august 1946, a declarat ministrul regional de interne, Ingo Wolf. Ninsoarea abundenta i-a luat prin surprindere pe numerosi automobilisti din vestul Germaniei si a perturbat traficul feroviar si aerian. Situatia a fost critica in regiunile Osnabruck si Muenster. Aeroportul din Dusseldorf a fost inchis, iar zborurile au fost deviate catre Bonn si Koln. Traficul feroviar a fost de asemenea intrerupt pe mai multe magistrale de cale ferata. Iar pe sosele, ninsorile au provocat haos.
Inundatii in Italia
Autoritatile din capitala Italiei, Roma, au anuntat ieri "alarma rosie" in urma nivelului-record atins de apele Tibrului. Cantitatile mari de precipitatii cazute mai ales in Toscana si Umbria au determinat apele Tibrului sa ajunga la nivelul de 14 metri, cel mai ridicat din ultimii 50 de ani. Peste 160 de familii din Ostia, localitate situata la varsarea Tibrului in mare, au fost evacuate din motive de siguranta, ca si baracile in care se adaposteau circa 600 de imigranti ilegali. La nord de Roma, inundatiile au produs deja pagube insemnate. In mai multe regiuni din nord si in Calabria au fost semnalate caderi de zapada.

Gheturile din Arctica se topesc intr-un ritm ametitor
Calota glaciara arctica s-a redus drastic in acest an, al patrulea consecutiv, pr oducand ingrijorare in comunitatea stiintifica internationla. Cercetatorii care urmaresc prin satelitii NASA fenomenul atrag atentia ca, in acest ritm, Arctica va ramane fara pic de gheata vara, cu mult inainte de sfarsitul secolului. Disparitia calotei de gheata e responsabila de incalzirea vremii in ultimele decenii. Principalul vinovat pentru aceste perturbari este nivelul gazului carbonic, actualmente cu 27 la suta mai ridicat decat in ultimii 650.000 de ani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite