Iarna 2009 va fi mai ieftină doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna 2009  va fi mai ieftină doar pe hârtie
Iarna 2009 va fi mai ieftină doar pe hârtie

Achiziţia de combustibili energetici necesari în această iarnă pentru producţia de energie electrică şi termică însumează fonduri totale de 4,3 miliarde de lei, potrivit programului aprobat de Guvern săptămâna trecută.

Fondurile pentru perioada octombrie 2009 – martie 2010 sunt cu o treime mai mici decât cele din iarna precedentă, când a fost nevoie de 6,5 miliarde de lei pentru constituirea stocurilor, în condiţiile în care consumul de electricitate este estimat să fie mai scăzut cu aproape 14%, iar cel de energie termică, cu 5%.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a decis să nu micşoreze preţul gazelor şi al electricităţii pentru populaţie la 1 octombrie şi, mai mult, urmăreşte să menţină aceleaşi tarife până la primăvară.

Posibilă sistare a importurilor de gaze

În elaborarea programului de stocuri energetice pentru iarnă, Ministerul Economiei a luat în calcul şi o eventuală sistare a importurilor de gaze pentru o perioadă de 30 de zile, având în vedere experienţa iernii trecute, când alimentarea cu gaze ruseşti în România a fost oprită timp de două săptămâni.

Astfel, pentru 30,9 milioane de MWh de electricitate şi pentru 16,1 milioane de gigacalorii se vor consuma circa 17.400 de tone de lignit, 1,8 milioane de tone de huilă, 2,5 miliarde­ de metri cubi de gaze şi 360.000 de tone de păcură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite