Ianuarie, cea mai caldă lună din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordurile de temperatură ale planetei au început să fie înregistrate din 1880 Luna februarie a venit cu temperaturi ceva mai reci, însă luna trecută a fost de departe cel mai cald

Recordurile de temperatură ale planetei au început să fie înregistrate din 1880

Luna februarie a venit cu temperaturi ceva mai reci, însă luna trecută a fost de departe cel mai cald ianuarie din câte s-au înregistrat vreodată. Recordul a fost alimentat de fenomenul. El Niño şi de încălzirea gradată globală, potrivit cercetătorilor americani.

Recordurile de temperatură ale planetei au început să fie ţinute începând cu anul 1880. Afectate de o căldură neobişnuită, Siberia, Canada, nordul Asiei şi Europa şi alte zone ale lumii au înregistrat o creştere cu 3,4 grade Fahrenheit (15 grade Celsius) mai mult decât un ianuarie normal, a relatat recent US National Climatic Data Center din Asheville, Carolina de Nord. A fost depăşit vechiul record din aceeaşi perioadă, înregistrat în 2002, cu 0,81 grade Fahrenheit, ceea ce meteorologii apreciază ca fiind foarte mult. "Este foarte neobişnuit ca un record să fie depăşit cu atât de mult", spune şeful centrului de servicii ştiinţifice, David Easterling. "Sunt foarte surprins", adaugă el.

Un salt neobişnuit de mare

"Cercetătorii au mers dincolo de verificarea obişnuită şi au realizat modele climatice pentru a fi siguri că ceea ce văd este real", a mai spus Easterling. "Dintr-un punct de vedere, nu era neobişnuit să avem un nou record, deoarece ne-am obişnuit să avem recorduri doborâte. Dar ianuarie a adus o creştere neobişnuit de mare de temperatură, mai mare decât ceea ce s-a înregistrat în ultimii 10 ani", constată şi climatologul-şef de la serviciul monitorizare, Jay Lawrimore. Temperatura uscatului, combinată cu a apei, a fost cu 1,53 grade Fahrenheit mai mare decât cea normală, depăşind vechiul record cu un sfert de grad.

O creştere cu 13 grade în Europa de Est

Temperaturile în lume au crescut cel mai mult în zonele nordice. Temperatura în Siberia a fost în medie mai mare cu 9 grade Fahrenheit decât normal. Europa de Est a avut temperaturi medii cu 8 grade Fahrenheit (circa 13 grade Celsius) deasupra celor normale. Canada, în medie, a avut temperaturi cu 5 grade Fahrenheit mai mari decât cele obişnuite. Creşterile de temperaturi au fost mult mai mari în zonele nordice decât în cele centrale. Februarie nu pare la fel de cald ca ianuarie. "Cu toată încălzirea globală, nu poţi ţine închis aerul rece din Alaska şi Canada", spune Easterling.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite