Iacobov - şapte ani de detenţie, în afacerea „JAFO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2005, în momentul în care era dus în arestul preventiv, Corneliu Iacobov striga: „Asta e de la Băsescu! Asta a dat, asta va primi!“
În 2005, în momentul în care era dus în arestul preventiv, Corneliu Iacobov striga: „Asta e de la Băsescu! Asta a dat, asta va primi!“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, ieri, la şapte ani de închisoare, pe Corneliu Iacobov, în dosarul în care este acuzat de prejudicierea rafinăriei Rafo Oneşti.

La şapte ani după ce a fost trimis în judecată pentru prejudicierea rafinăriei Rafo Oneşti cu peste cinci milioane de euro, Corneliu Iacobov şi alţi doi complici ai săi au fost condamnaţi definitiv, ieri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a respins recursurile acestora. Astfel, omului de afaceri Corneliu Iacobov va trebui să ispăşească şapte ani de închisoare, iar fostul administrator al rafinăriei, Toader Găurean - şase ani. Alături de ei a mai fost condamnat şi Marin Marin la şapte ani de închisoare.

În urma acestor condamnări definitive, instanţa de executare urma să întocmească, ieri, actele de încarcerare ale celor trei, mandatele urmând a fi puse în aplicare de poliţie, care îi va duce pe condamnaţi în locuri de deţinere în funcţie de domiciliile lor.

Schema „Iacobov"

În 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi alte două persoane au fost trimişi în judecată, pentru prejudicierea Rafo Oneşti, după ce aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 - 2003, s-au asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (5,5 milioane de euro).

Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.

În urma probelor adunate de procurori, Iacobov a fost acuzat de spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Toader Găurean, Marin Marin şi Liliana Luchian erau acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Cum şi-a pledat nevinovăţia

La 28 mai 2012, când s-au ţinut ultimele pledoarii, Corneliu Iacobov le-a declarat judecătorilor instanţei supreme că Rafo „era şi este" o societate cu capital integral privat, fiind condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor, şi că există numeroase aprecieri la dosar care nu sunt conforme cu realitatea.

„Mă aşteptam ca Parchetul să acţioneze ca avocat pentru aceşti oameni care nu au făcut nimic altceva decât să piardă ani din viaţa pentru repornirea acestei societăţi. Mă consider absolut nevinovat, iar toate acţiunile şi contractele încheiate au fost oportune pentru Rafo. Societatea a fost vândută cu de 12 ori preţul la care a fost cumpărată", a spus Iacobov.

În 2008, Iacobov fusese achitat

În 12 mai 2008, prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a decis achitarea lui Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi Marin Marin, judecaţi pentru prejudicierea Rafo Oneşti, deoarece faptele pentru care au fost cercetaţi nu ar fi fost prevăzute în legea penală sau nu există.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite