IRA isi distruge in intregime arsenalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irlanda de Nord (Ulster), teatrul, in ultimele decenii, al unor sangeroase acte de violenta, soldate cu peste 3.000 de morti, s-a apropiat considerabil de restabilirea pacii interne si de

Irlanda de Nord (Ulster), teatrul, in ultimele decenii, al unor sangeroase acte de violenta, soldate cu peste 3.000 de morti, s-a apropiat considerabil de restabilirea pacii interne si de reconcilierea intre cele doua comunitati adverse, catolica si protestanta: generalul canadian in retragere John de Chastelain, presedintele Comisiei internationale insarcinate cu dezarmarea formatiunilor paramilitare care actioneaza pe teritoriul proviciei, a anuntat distrugerea in intregime a arsenalului Armatei Republicane Irlandeze (IRA), bratul militar al principalei grupari politice a catolicilor, Sinn Fein. Chastelain, care a fost secundat de ambasadorul american Andrew Sens si de generalul finlandez Tauno Nieminen, precum si de doi clerici, unul protestant si celalalt catolic, a adaugat ca personal a supravegheat procesul dezmembrarii armelor, acestea fiind, potrivit relatarilor presei, depozitate intr-o imensa groapa mlastinoasa, peste care s-a turnat beton. A fost ingropata si o cantitate de aproape trei tone explozibil de tipul Semtex, folosit de regula in actiuni teroriste. Ceea ce parea pana de curand imposibil (inca acum cateva luni radicalii din IRA proclamau ca nu se va renunta la "nici un glont, nici un gram de explozibil") pare a se fi realizat, conducerea organizatiei respectandu-si promisiunea facuta in cursul lunii iulie de a pune capat campaniei impotriva controlului britanic instituit in Irlanda de Nord si sprijinit de protestanti.
"Eveniment cu semnificatie istorica"
Premierul britanic Tony Blair a salutat imediat "acest important eveniment in dezvoltarea procesului de pace asteptat de atat timp" si a apelat la toate celelalte grupari paramilitare (referire la gruparile protestantilor) sa colaboreze in vederea distrugerii imediate a armelor aflate in posesia lor. Omologul sau irlandez, Bertie Ahern, primul-ministru al Republicii Eire, a descris evenimentul ca avand "o semnificatie istorica", in vreme ce purtatorul de cuvant al Casei Albe si-a exprimat si el satisfactia. Armata Republicana Irlandeza este denumirea mai multor organizatii paramilitare care si-au manifestat impotrivirea fata de semnarea, in 1921, a Tratatului anglo-irlandez, care, consfintind crearea unui stat liber irlandez (Republica Eire), prevedea mentinerea sub administratie britanica a partii de nord a Irlandei (provincia Ulster), unde exista o importanta populatie protestanta, catolicii, majoritari in Republica Eire, fiind aici in minoritate. Multa vreme IRA a fost macinata de lupte intestine, noile evolutii demonstrand ca vederile moderate au devenit predominante, ceea ce nu poate fi decat de bun augur. Acum mingea se afla in terenul protestantilor, care prin liderul lor, pastorul radical Ian Paisley, au reactionat violent, manifestandu-si totala neincredere in anuntul cu privire la distrugerea armamentului IRA si punand, astfel, sub semnul intrebarii buna credinta a generalului Chastelain, personalitate de o ireprosabila reputatie. Fara indoiala, Paisley si extremistii din jurul sau isi asuma o grea raspundere daca vor refuza sa-si distruga la randul lor arsenalul, intretinand in continuare flacarile conflictului intern. Oricum, noile evenimente arata ca pana si problemele cele mai spinoase isi pot afla pana la urma drumul spre rezolvare. Calea terorismului si a violentelor nu poate duce nicaieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite