ÎPS Daniel temporizează reactivarea Mitropoliei Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul referitor la posibilitatea reactivării Mitropoliei Bucovinei apărut în ziarul Adevărul din data de 13.06 a stârnit multiple reacţii din partea oficialilor Bisericii Ortodoxe Române

Articolul referitor la posibilitatea reactivării Mitropoliei Bucovinei apărut în ziarul Adevărul din data de 13.06 a stârnit multiple reacţii din partea oficialilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Pe de o parte, am fost rugaţi personal de ÎPS Pimen să subliniem că reactivarea Mitropoliei nu este decât o dorinţă mai veche a bucovinenilor, dar că aceasta va găsi sau nu un răspuns pozitiv numai în cadrul deplinei unităţi a Sf. Sinod...
Întrucât nu am făcut decât să publicăm cuvânt cu cuvânt cele afirmate de ÎPS Pimen, pentru buna informare a cititorilor - şi de altfel nu este prima oară când este lansată această problemă în media , observăm că orice formă de eludare a realităţii nu-i face pe diferiţi purtători de cuvânt decât să se ascundă după deget.
Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin Secretariatul Centrului Eparhial Iaşi - ne-a trimis un comunicat din care reţinem: "Despre reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, dorim să readucem la cunoştinţa opiniei publice că la lucrările Sf. Sinod al BOR, desfăşurate în perioada 12-14 iulie 1994, la Bucureşti, s-au hotărât următoarele:

Întrucât Sf. Sinod al BOR nu a fost de acord niciodată cu desfiinţarea abuzivă a Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi, Sf. Sinod consideră inoportună reactivarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul în altă parte decât în Cernăuţi şi sprijină refacerea unităţii românilor din întreaga Bucovină
(comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române din data de 14 iulie 1994). Având în vedere că din 1994 şi până azi nu au intervenit elemente care să ducă la reconsiderarea poziţiei exprimate mai sus, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei rămâne în continuare la cele hotărâte de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române".
Iată că cele întâmplate recent cu despărţirea intempestivă a Mitropoliei Ardealului nu a rămas nicidecum un act accidental. Este un fapt care, oricum, va crea un val de cereri pentru înfiinţarea altor mitropolii, conform afirmaţiilor observatorilor şi a declaraţiilor unor ierarhi. Este de dorit ca cele ce vor urma să decurgă cu înţelepciune, iar presa să nu fie învinuită acolo unde nu este cazul. Aşa cum ziarul Adevărul a mai arătat, nu este prima oară când se constată că strategia lansării de "baloane de încercare" prin presă nu este o caracteristică numai a politicienilor, ci şi a ierarhilor BOR. Deocamdată, aşa cum se observă din inteligentul comunicat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, există motive temeinice pentru o temporizare a reactivării Mitropoliei Bucovinei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite