ING: "Leul, una dintre cele mai vulnerabile monede din ţările emergente"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda autohtonă s-a apreciat, numai de la începutul anului, cu peste 8%, fapt ce i-a mirat pe mulţi dintre analiştii bancari. Pe termen lung, leul va fi în continuare "pe val", urmând să

Moneda autohtonă s-a apreciat, numai de la începutul anului, cu peste 8%, fapt ce i-a mirat pe mulţi dintre analiştii bancari. Pe termen lung, leul va fi în continuare "pe val", urmând să suporte însă anumite corecţii pe termen mediu. Pentru sfârşitul anului, se prognozează un curs euro apropiat celui din prezent.

"Leul este una dintre cele mai vulnerabile monede din ţările emergente", apreciază Ciprian Dascălu, senior economist al ING. Acesta consideră astfel că, pe termen lung, leul va fi avantajat de creşterea economică, dar pe termen mediu, moneda autohtonă va suferi corecţii.

"Prognozele noastre arată un curs de 3,3 lei pentru un euro la sfârşitul acestui an şi de 3,25 lei pentru un euro la sfârşitul anului viitor", a precizat economistul ING, apreciind totodată că, la mijlocul anului 2008, moneda autohtonă va suferi o corecţie până la 3,45 lei pe euro.

Inflaţia, peste prognoza băncii centrale

Potrivit raportului prezentat ieri de către ING Bank România, rata inflaţiei este prognozată la 4,3% pentru sfârşitul acestui an, adică cu 0,6 puncte mai mult faţă de prognoza Băncii Naţionale a României (BNR), iar deficitul de cont curent - la 13,8% din Produsul Intern Brut, în creştere cu două puncte.

În ceea ce priveşte creşterea economică, ING păstrează pentru acest an prognoza de 6,5%, nivel indicat şi de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Analiştii ING spun că avântul economic este susţinut în continuare de creşterea puternică a cererii interne private, dar şi de o îmbunătăţire a dinamicii la nivelul ofertei. Astfel, prognoza ING s-a îmbunătăţit la nivelul anului 2008 de la 5,7%, în raportul anterior, la o creştere a PIB de 6,3%.

Problema delicată a deficitului de cont curent

Potrivit economistului senior al ING, deficitul de cont curent va atinge un prag sensibil, iar scăderea investiţiilor străine prognozată pentru acest an va afecta poziţia externă a României. "Odată cu finalizarea privatizărilor, probabil că şi investiţiile străine se vor diminua", apreciază Dascălu. Investiţiile străine directe vor acoperi, în acest an, doar 50% din deficitul de cont curent, faţă de un nivel de 91%, în 2006. Soldul negativ din contul curent al balanţei externe va fi compensat parţial prin investiţiile de portofoliu, care nu reprezintă însă o soluţie pe termen lung. Potrivit acestuia, presiunea bugetară şi deficitul de cont curent vor reinflama inflaţia, fapt ce ar putea forţa banca centrală să înăsprească politica monetară, cel mai probabil printr-o majorare a dobânzii de intervenţie cu până la 0,75 puncte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite