Petrom şi-a refăcut profitul în trim. III - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre refacerea profitului la Petrom, scăderea profitului băncilor de cinci ori sau următorul centru de afaceri al Capitalei. Printre alte subiecte, tranzacţia Fondului Proprietatea în regim bursier a fost amânată cel puţin un an, iar VAE Apcarom şi-a majorat profitul de trei ori.

Petrom şi-a refăcut profitul în trim. III. Petrom, cea mai mare companie locală, a înregistrat în al treilea trimestru al anului un profit net de 615 mil. lei (145,5 mil. euro), în scădere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar cu 47,5% mai mare faţă de câştigul raportat de companie în al doilea trimestru din 2009. De altfel, Petrom a înregistrat creşteri pe toate liniile de business în al treilea trimestru al anului comparativ cu trimestrul doi, scrie Ziarul Financiar.

Profitul băncilor a scăzut de cinci ori, la 158 mil. euro. Băncile româneşti au marcat, în primele trei trimestre din 2009, un profit de 680 milioane de lei, nivel de cinci ori mai redus decât rezultatul obţinut în acelaşi interval din 2008. Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, spune că în ultimul an majorările de capital din sistemul bancar au totalizat 468 milioane de euro. Din această sumă, 225 milioane de euro reprezintă doar aporturile de capital din ultimele şase luni. Calculele realizate de Business Standard arată că băncile ar putea obţine, în 2009, câştiguri de peste 185 milioane de euro numai din diferenţa de dobânzi pentru banii luaţi de la BNR şi împrumutaţi Ministerului Finanţelor.

“Timpuri Noi”, următorul centru de afaceri al Capitalei.  După Piaţa Victoriei, Pipera, Piaţa Presei Libere şi Barbu Văcărescu-Floreasca, următorul “pol” de birouri din Bucureşti ar putea fi, în viitorii patru-cinci ani, în zona Timpuri Noi, în apropiere de piaţa Unirii, acolo unde există deja câteva proiecte de clădiri, declară Viorel Lăcătuş, director de investiţii în cadrul BNP Paribas Real Estate România. “Datorită bunei localizări, Timpuri Noi poate fi o viitoare zonă de interes pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri. Este o zonă foarte bună de dezvoltare. Sunt multe fabrici, este aproape de centrul Bucureştiului, se află în apropierea metroului. Peste patru-cinci ani va fi probabil următorul centru de afaceri din zona centrală a Bucureştiului”, a explicat acesta, într-un interviu, citat de Money.

Tranzacţia Fondului Proprietatea în regim bursier, amânată cel puţin un an
. Propunerea făcută de Asociaţia Brokerilor de a aduce la tranzacţionare titlurile Fondului Proprietatea pe platforma Romanian Over-The-Counter (ROTC) pare a nu surâde acţionarilor minoritari ai FP şi nici conducerii actuale a Fondului. La discuţia organizată ieri de Fondul Proprietatea şi de Mediafax s-a desprins ideea că o astfel de soluţie nu ar fi în folosul acţionarilor. Reţinerea principală a acestora este legată de faptul că aducerea FP la tranzacţionare pe o piaţă nereglementată ar determina formarea unui preţ de piaţă care să includă un discount semnificativ, specific unor condiţii de lichiditate scăzută, potrivit Curierul Naţional.

VAE Apcarom şi-a majorat profitul de trei ori.
Compania VAE Apcarom şi-a sporit profitul net de trei ori în primele nouă luni din acest an, până la 9,62 milioane lei (2,27 milioane euro), în contextul în care compania a reuşit să îşi reducă cu 9% cheltuielile, în timp ce veniturile au avansat uşor. Afacerile companiei au crescut cu 4% în primele trei trimes-tre al aces-tui an, până la 69,74 milioane lei (16,49 milioane euro), comparativ cu nivelul din intervalul similar al anului 2008, de 67 milioane lei., notează Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite