Contribuţia la pilonul II de pensii va creşte cu 0,5% în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contribuţia la pilonul II de pensii va creşte cu 0,5% în 2010
Contribuţia la pilonul II de pensii va creşte cu 0,5% în 2010

Proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contibuţiei la pensiile private obligatorii (pilonul II) cu 0,5%, până la 2,5% din salariul mediu brut al participanţilor.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Muncii, Mihai şeitan, este puţin probabil să fie acceptată o creştere a contribuţiei până la 3%. "Nimeni nu va fi de acord cu o creştere de până la 3%, însă măcar să fie 2,5%", a declarat Şeitan, citat de NewsIn.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul mediu brut. Şeitan speră că recuperarea procentului de 0,5%, cu care trebuia majorată contribuţia în acest an, se va face în anii viitori, pentru a se ajunge în cel mai scurt timp la 6%.

Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii cota de contribuţie urma să crească anual cu 0,5%, până la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

Guvernul nu a anunţat încă dacă va creşte sau nu nivelul contribuţiei în 2010. Executivul s-a angajat, însă, în scrisoarea de intenţie trimisă la 8 septembrie către FMI, că va continua implementarea treptată a pilonului doi al sistemului de pensii, cu majorări programate periodic ale contribuţiilor, aşa cum s-a prevăzut iniţial.

"Împreună, sperăm ca pilonii sistemului de pensii să ne permită să atingem, în final, obiectivul nostru de a avea o rată medie de înlocuire de 45% pentru pensionari", se arată în document.

La sfârşitul lui septembrie, piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde de lei (475,4 milioane de euro).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite