IDSA este o bomba biologica amplasata in centrul Bucurestilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Diagnostic de Sanatate Animala (IDSA) pune in pericol iminent vietile a cel putin cateva mii de bucuresteni. La inceputul lunii decembrie 2003, in cadrul institutului a fost dat in

Institutul pentru Diagnostic de Sanatate Animala (IDSA) pune in pericol iminent vietile a cel putin cateva mii de bucuresteni. La inceputul lunii decembrie 2003, in cadrul institutului a fost dat in folosinta Laboratorul de inalta securitate biologica. Numai ca izolarea acestuia este doar de gradul 3, nu 4 (pe scurt, completa, nu totala), iar in interior au loc activitati de manipulare a contaminantilor biologici sau chimici. De asemenea, exista probleme si in legatura cu terenul pe care a fost construit acest laborator, cum exista multe altele de ordin administrativ, care, daca nu vor fi rezolvate pe cale amiabila, ar putea sa aduca IDSA in fata instantei.
Securitate lipsa
Laboratorul de inalta biosecuritate al IDSA a fost inaugurat pe 9 decembrie 2003, in prezenta lui Jonathan Scheele si a ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. De altfel, PHARE a finantat cu 1,6 milioane de euro constructia acestui laborator, care a costat, in total, 2,1 milioane de euro. In ciuda pretului astronomic, gradul de securitate nu este total. In plus, legislatia in domeniu prevede ca astfel de unitati trebuie sa fie amplasate departe de comunitatile urbane, sa fie imprejmuite cu liziera verde si sa aiba gard de protectie inalt de cel putin doi metri si construit in profunzime pentru combaterea rozatoarelor. Nici una dintre aceste conditii nu este indeplinita de IDSA. Laboratorul este la distanta de numai 9 metri fata de caminul Facultatii de Medicina Veterinara (FMV), iar in zona exista blocuri, hoteluri si mai multe institutii. La unele paliere, intrarea se face direct din strada, ceea ce poate sa faciliteze transferul de bacterii, virusi si microbi. In plus, la FMV intra zilnic cel putin 100 de animale, fie pentru consultatii si tratament, fie pentru experientele facute de studenti. Insa, cel mai important lucru, asa cum rezulta chiar din materialul de prezentare intocmit de IDSA, "aceste laboratoare nu pot fi oprite si nu pot fi mentinute in conservare, in ceea ce priveste majoritatea sistemelor - sistemul de ventilare si tratare a aerului, sistemul de tratare al apelor uzate etc". In plus, pentru fiecare modificare adusa mediului de lucru, trebuie obtinute autorizatii noi. Acest lucru nu prea se intampla la IDSA, care - gratie finantarilor interne si externe aproape nelimitate - isi diversifica permanent activitatea. Numai autorizatiile au ramas in urma cu doi-trei ani sau chiar mai mult. Am solicitat, in baza Legii 544/2001, copii xerox dupa procesele de validare ale filtrelor de apa, aer si de protectie a mediului; dupa documentele care arata in cat timp intra in functiune sistemele de alarma si ce masuri se pot lua in caz de accident, precum si dupa cele prin care Uniunea Europeana cere ca IDSA sa fie amplasat chiar in mijlocul Bucurestilor, cum sustine directorul institutului, Stefan Nicolae. Initial, IDSA a refuzat sa raspunda la aceste intrebari, "pentru ca nu aveti acreditare". Dupa indeplinirea formalitatii, nici una dintre intrebari nu a primit raspuns.
Probleme administrative
O statie de epurare a reziduurilor, un incinerator si un canal de deversare separat. Canalul folosit in prezent este cel care deserveste si reteaua de alimentare a orasului, iar cum un certificat de garantie totala a epurarii complete nu exista, nimeni nu poate sa spuna in ce masura este expusa populatia. Pentru construirea statiei de epurare si a incineratorului ar fi de-ajuns o constructie de aproximativ 400 de metri patrati, pentru care FMV s-a aratat dispusa sa aloce un teren. Insa Stefan Nicolae tine cu dintii sa primeasca un corp intreg de cladire, cu o suprafata totala de 1.400 de metri patrati. Iar pretentiile lui nu se opresc aici. Desi, potrivit fisei de cadastru, tot terenul si cladirile apartin Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV), de curand, conf. dr. Cornel Paunescu, patronul firmei care a facut planurile cadastrale pentru FMV - la solicitarea lui Stefan Nicolae - a revendicat o parte din cladirile facultatii. Cererea a disparut brusc de la Biroul de Carte Funciara a sectorului 5, cu numai cateva zile inainte de eliberarea certificatului de cadastru si a celui de intabulare. Neintelegerile dintre IDSA si USAMV sunt multiple si cel putin o parte din ele par greu de solutionat pe calea bunei intelegeri. Din acest motiv, exista posibilitatea ca ele sa se transforme in litigii si sa ajunga pe rolul instantelor de judecata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite