ICR, decapitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patapievici, prezentând  la conferinţa de presă un  desen al lui Dan Perjovschi,  în care artistul schimbă  şevaletul în pancartă
Patapievici, prezentând la conferinţa de presă un desen al lui Dan Perjovschi, în care artistul schimbă şevaletul în pancartă

Ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Cultural Român, H.-R. Patapievici, şi-a anunţat demisia, alături de ceilalţi membri din conducere, protestând faţă de trecerea ICR la Senat.

Întreaga conducere a ICR şi-a anunţat ieri demisia în cadrul unei conferinţe de presă, unde au fost prezenţi, pentru a-şi arăta susţinerea, printre alţii, regizorul Cristi Puiu şi scriitorul Mircea Cărtărescu.

Demisia survine ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale de a considera constituţională OUG nr. 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului. Patapievici a explicat cu acest prilej că efectele Ordonanţei sunt şi de altă natură, şi anume schimbarea misiunii instituţiei, accentul punându-se, cum se specifică în document, pe identitatea naţională. „Cea mai proastă formă de patriotism este naţionalismul", a declarat fostul preşedinte ICR şi a subliniat: „Nu facem propagandă culturii române. Propaganda se face pentru o ideologie, pentru un stat", amintind că în aceşti ani instituţia şi-a propus să fie un mediator care a pus în legătură artişti şi operatori culturali din România cu cei din străinătate.

Patapievici a făcut şi câteva precizări legate de rectificarea bugetară anunţată de minister, pe 18 iulie, prin care instituţiei i se tăiau peste o treime din fonduri. În urma ultimelor discuţii, a declarat  el, conducerea ICR a obţinut promisiunea ministrului Finanţelor de a susţine la Guvern ca reducerea să se facă la mai puţin de jumătate.

Zeci de evenimente importante în lume

Din 2005, când a fost instalată actuala conducere în fruntea ICR, instituţia a dezvoltat o reţea foarte eficientă de institute culturale în 18 mari oraşe ale lumii, care, la rândul lor, au generat zeci de evenimente culturale. Printre acestea, a fost susţinută participarea României la mai multe târguri internaţionale de carte (Leipzig, Torino, Madrid, Barcelona, Paris ş.a.), la festivaluri de teatru (Avignon, Edinburgh), la bienale de artă, la expoziţii sau la târguri de pictură (Veneţia, Berlin, Londra, New York), au organizat turnee ale muzicienilor români sau serii de proiecţii ale filmelor româneşti.

O altă acţiune care a însemnat foarte mult pentru promovarea culturii române a fost lansarea unor programe de finanţare a traducerii şi a publicării autorilor români în străinătate.  Din anul 2006 până în prezent, prin intermediul acestor programe au apărut în străinătate 330 de volume. Un indicator relevant pentru buna organizare a prezenţei României la târgurile internaţionale de carte îl constituie statutul de „ţară invitată" propus României (respectiv ICR, în calitate organizator) pentru Salon du Livre, Paris, 2013, şi pentru Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg, Suedia, 2013, după ce a beneficiat de acest statut la Târgul Internaţional de Carte LIBER de la Madrid (octombrie 2011) şi la Torino (mai 2012).

Prin tăierea bugetului ICR, sunt puse sub semnul întrebării multe acţiuni programate să aibă loc până la sfârşitul anului, printre care: participarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia (august-noiembrie), cea de-a 7-a ediţie a Festivalului de Film Românesc din New York (30 noiembrie - 4 decembrie), retrospectiva Cristian Mungiu de la Bruxelles (14-16 octombrie), proiectul „Rumänischer Herbst in Berlin 2012", cu film, teatru şi dans (10-16 decembrie), concertul „Enescu Re-imagined" de la Lisabona (11 noiembrie 2012).

Info

Reacţiile artiştilor

Oana Pellea (actriţă): „Felicit conducerea ICR în frunte cu Patapievici pentru rezultatele excepţionale în promovarea culturii române în lume şi le înţeleg demisia ca pe un act de onoare. Trecerea ICR sub conducerea Senatului este o greşeală şi un amestec politic de neacceptat."

Mircea Cărtărescu (scriitor): „Patapievici a precizat că actuala putere politică a procedat la această schimbare în cadrul unui plan general de remodelare a tuturor instituţiilor statului român, care e-n pericol să se întoarcă la naţionalismul primitiv dinainte de 1989. Subscriu și eu la această idee și cred că mediul cultural, intelectual, artistic din România ar trebui să fie solidar cu conducerea demisionară a ICR."

Corneliu Porumboiu (regizor): „E o decizie justă. Cred că Patapievici nu avea altă soluţie. Alipirea la Senat va însemna o intervenţie directă a politicului. Algoritmul de guvernare din Parlament se va resimţi şi în conducerea instituţiei."

Ioana Nicolaie (scriitoare): „ICR-ul de până acum o lună, când au început presiunile asupra lui, a fost o instituţie a excelenţei în care intelectuali ca Tania Radu, Mircea Mihăieş, Patapievici, Dan Şafran, Corina Şuteu au schimbat complet percepţia culturii române în străinătate. ICR-ul de mâine va fi o resurecţie a sarmalelor şi a căluşarilor în nişte săli goale. Cine, în afară de aleşii noştri, îşi doreşte una ca asta?"

Dan Lungu (scriitor): „Pentru prima dată în istoria culturii româneşti am avut o politică culturală coerentă, deschisă, inteligentă de promovare a valorilor culturale naţionale în străinătate...  Mulţumesc şi eu, ICR! Chiar aţi făcut o treabă grozavă!"

Dan Perjovschi (grafician): „Misiunea ICR a fost schimbată, în loc de cultură contemporană sincronă internaţional se va trece la Cântarea României, iar în loc de patronaj simbolic al preşedintelui se trece la subordonare politică efectivă a Senatului."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite