IBM, premiată pentru prevenirea poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania americană a inventat un procedeu tehnologic de transformare a celulelor uzate de silicon în panouri solare Cercul American de Prevenire a Poluării a decernat companiei IBM cel mai

Compania americană a inventat un procedeu tehnologic de transformare a celulelor uzate de silicon în panouri solare

Cercul American de Prevenire a Poluării a decernat companiei IBM cel mai prestigios premiu ecologic din Statele Unite noului proces de recuperare.

Noua tehnologie este eficientă din punct de vedere al energiei consumate şi permite companiei să comande mai puţine capsule noi pentru atingerea necesarului pentru producţie.

Angajaţii IBM din Burlington, statul Vermont, au pus la punct o metodă eficientă de reutilizare a capsulelor semiconductoare de silicon.

Micile discuri din silicon folosite la fabricarea cipurilor pentru computere, telefoane mobile, console pentru jocuri video şi o mulţime de alte obiecte electronice, vor fi transformate în panouri solare.

Cum se face curăţirea celulelor

Procesul presupune îndepărtarea datelor de identificare de pe suprafaţa capsulelor, utilizându-se un tampon abraziv şi apă, eliminând chimicalele corozive, sau aparatele de sablat.

Prin vechile metode, de multe ori, din cauza încercării de îndepărtare a datelor de pe capsule, acestea se rupeau sau se topeau şi peste trei milioane de capsule ajungeau la groapa de gunoi, în fiecare an.

IBM intenţionează să vândă această tehnologie şi altor companii de profil, din întreaga lume, primii interesaţi declarându-se chinezii. "Una dintre problemele industriei de energie solară este criza de silicon de pe piaţă, care ameninţă să ţină în loc dezvoltarea acesteia.

De aceea ne-am întors privirea spre materialele din silicon reciclate, provenite mai ales din industria de semiconductoare", a declarat Charles Bai, director executiv al ReneSola, compania de energie solară cea mai prolifică din China. Conform Asociaţiei Producătorilor de Componente Semiconductoare, în întreaga lume, în fiecare zi se aruncă la gunoi aproximativ 250.000 de discuri ce conţin capsule semiconductoare de silicon.

Dacă IBM va recicla numai 3% din ele, prin transformarea în panouri solare s-ar obţine un profit de 1,5 milioane de dolari. Până acum, pentru că aceste discuri sunt "purtătoare de inteligenţă potenţial-periculoasă", ele nu se aruncau pur şi simplu, ci se zdrobeau şi se tratau cu substanţe corozive, ceea ce făcea din ele unele dintre cele mai toxice deşeuri de pe Pământ.

Tehnologia de reciclare dezvoltată de inginerii IBM din Burlington este, prin urmare, dublu-ecologică, întrucât transformă deşeurile periculoase în panouri solare, promovând sursele curate de energie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite