Huunedoara: Medierea te scapă de chinurile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care apelează la mediere nu mai intră în sistemul judiciar care a ajuns o veritabilă maşină de tocat timp, nervi şi mulţi bani.

Mulţi hunedoreni habar nu au că îşi pot rezolva conflictele oficial, în afara instanţelor de judecată. Pentru aceasta s-a înfiinţat instituţia „mediatorului”. În judeţul Hunedoara există două asociaţii de mediatori care nu sunt însă solicitate. „Hunedorenii preferă procesul în locul medierii. Pe de o parte pentru că instituţia mediatorului nu este cunoscută. Apoi  pentru că la noi cultura  negocierii e firavă faţă de cea de tip care pe care”, a spus Mariana Turdean, mediator autorizat în cadrul Asociaţiei Mediatorilor din Hunedoara (AMH). În două luni de activitate, Turdean a fost solicitată să medieze două conflicte.

„Am avut un caz în care o salariată care a delapidat a cerut mediere cu administratorii firmei păgubite. Aceştia au acceptat. În prima şedinţă, pentru că femeia nu avea mijloace de a returna suma furată, conducerea firmei a sistat unilateral medierea, urmând să obţină satisfacţie în instanţă”, a spus mediatorul. AMH îşi propune să degreveze instanţele hunedorene cu circa 15 la sută din totalul proceselor aflate pe rol.

De zece ori mai puţine procese

„În ţările unde instituţia medierii e puternică, de exemplu, Austria, un judecător are în rezolvare maxim 10 dosare. În Hunedoara media este între 80 şi 100”, a mai spus Turdean. „În România,  părţile nu sunt forţate să respecte acordul de mediere. Dacă acestea sunt în proces şi hotărăsc să recurgă la mediere,  instanţa dă decizia în baza acordului de mediere rezultat, iar taxa judiciară de timbru se restituie”, a precizat expertul. La mediere se aplică o taxă de 30 de euro,  pentru admiterea cererii de mediere,  şi 100 de euro, taxă de şedinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite