Hunedoara: A născut de 18 ori în 50 de ani de căsnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul doi în topul celor mai longevive şi prolifice cupluri hunedorene este ocupat de o familie cu record de viteză: 17 copii în 25 de ani.

Două familii din judeţul Hunedoara au fost premiate cu ocazia zilei familiei, pentru că au reuşit să aibă 18 şi, respectiv, 17 copii.
În cei peste 50 de ani de căsnicie, familia Arsenie şi Valeria Luncan a adus pe lume 18 copii. Unul a decedat între timp, iar ceilalţi 17 sunt toţi majori. „Am 46 de nepoţi”, s-a mândrit Arsenie Luncan, invitat de reprezentanţii Prefecturii Hunedoara pentru a fi premiat. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Familiei, sărbătorită la 15 mai. În ciuda greutăţilor, numărul mare de copii a fost o binecuvântare pentru bărbatul ajuns la vârsta de 78 de ani.

17 copii în 25 de ani

Cu aproape 30 de ani mai tânăr, hunedoreanul Iustin Bodescu a reuşit, împreună cu soţia lui, Elena, să aducă pe lume 17 copii, dintre care 11 sunt încă minori, iar dintre toţi 13 sunt elevi. Cel mai tânăr are un an şi jumătate, iar primul născut este în vârstă de 26 de ani.

Familia locuieşte în comuna Pui. Tatăl este pensionar după ce a lucrat ca pădurar, iar mama celor 17 fii şi fiice, cu toţii având nume biblice, este casnică, ea având grijă de ei. Aparent, criza nu i-a afectat pe soţii Bodescu.
„Criza o aduc necazurile, dar noi avem încredere în Dumnezeu, care ne-a dat liniştea şi optimismul”, spune capul familiei. El regretă vremea comuniştilor, când exista conceptul de „mamă eroină” şi spune că vrea ca statul să se implice mai mult în ajutorarea familiilor numeroase. Cât despre viitorul familiei sale, el spune că dacă soţia lui va aduce pe lume şi alţi prunci, va fi fericit. 

Sărbătoresc nunta de diamant

De Ziua Familiei au fost sărbătoriţi, nu numai hunedorenii care au bătut recordul la înmulţire, adică la numărul de copii, ci şi cei care au avut cea mai lungă căsnicie. Familia Ana şi Gheorghe Uriţescu, din comuna Romos, de lângă Orăştie, este cea mai longevivă. Căsătoriţi la 14 noiembrie 1935, vor aniversa anul viitor nunta de diamant.
„Sunt o familie simplă, pe care dragostea a ţinut-o împreună”, a spus despre ei preotul Adrian Uriţescu, nepot. Din pricina stării precare de sănătate, ei nu au mai venit la Deva pentru a fi sărbătoriţi cum se cuvine.

Ţigani la „nunta de aur”

O familie de etnie romă din municipiul Hunedoara a fost, la rândul ei, sărbătorită pentru că a ajuns la „nunta de aur”. Alexandru şi Suzana Codoba au aproape jumătate de secol de căsnicie, pornită de la o poveste tumultoasă. „L-am iubit de mică. Alexandru a venit acasă la mine şi m-a furat de la părinţi. De atunci suntem împreună, avem şase copii, iar trei dintre ei au făcut o facultate”, a povestit Suzana Codoba.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite