Hunedoara: Virgil Lupşa menţine pacea cu arma în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu alţi nouă colegi din ţară, poliţistul devean Virgil Lupşa a fost ales să plece într-o misiune de menţinere a păcii, fără să ştie momentan unde va ajunge.

Plecarea se va face luna viitoare, posibilele destinaţii fiind Sudan sau Bosnia. Deveanul a mai participat la o astfel de misiune, în Kosovo, alături de alţi 20 de poliţişti români, în anul 1999.

Trafic de arme şi intervenţii cu „Coca Cola”
În 1999 Virgil Lupşa a optat pentru o misiune în Kosovo. În urma unui curs de monitori ONU şi a unor examene de limba engleză, teste de conducere auto şi tragere, desfăşurate la Centrul de Perfecţionare a Ofiţerilor Bucureşti, deveanul a fost selecţionat să facă parte din al doilea contingent de poliţişti români ce urma să-şi desfăşoare activitatea în Kosovo, începând cu 16 decembrie 1999.
Misiunea poliţiştilor în provincie nu a fost una uşoară. „În fiecare familie sârbă era normal să existe cel puţin un pistol TT, un AK 47 Kalasnikov sau un Skorpion, iar, uneori ,un întreg arsenal. Existau şi adevărate reţele de proxeneţi, care traficau fetele tinere spre Albania şi Europa de Vest”, şi-a amintit Virgil Lupşa.
Fiecare echipaj de poliţie era pregătit să execute toate genurile specifice activităţii, de la patrulare şi control în trafic, până la întocmirea actelor de constatare. Staţia de poliţie avea în dotare autoturisme de teren Toyota denumite de localnici „Coca Cola”. „Nu se punea problema motorinei pentru «Coca-Cola». Eram dotaţi cu vestă şi cască antiglonţ, iar la centură aveam armă de calibru 9 milimetri cu două încărcătoare, staţie de emisie recepţie, cătuşe, lanternă Maglite, spray lacrimogen, briceag universal de supravieţuire, vestă reflectorizantă pentru acţiuni de noapte în trafic, aşa că arătam ca un brad de Crăciun”, a spus Lupşa.

Adrenalină la cote maxime
După două luni, poliţistul a fost selecţionat din nou, alături de alţi 20 de colegi, la întărirea dispozitivului din zona Mitrovica, cel mai fierbinte focar de lupte din Kosovo. Una dintre cele mai dificile situaţii cu care Virgil Lupşa s-a confruntat aici a avut loc chiar în Ziua de Paşte a anului 2000.
„În urma arestării în forţă a unui criminal de război sârb, acesta a fost încarcerat, până la trimiterea lui la Haga, în închisoarea arondată staţiei de poliţie Mitrovita. În jurul orelor 22.00, secţia a fost atacată de o mulţime formată din rude, prieteni ai celui arestat, în jur de două sute de persoane.
A fost unul din cele mai dificile momente, pentru că, aflându-ne aliniaţi pe două rânduri, cu scuturile transparente de poliţie, nu puteam face decât să privim toate obiectele ce ne loveau: pietre, bucăţi de metal, de lemn, şi să sperăm că niciunul dintre acestea nu este o grenadă. Protestele au durat până dimineaţa, iar conflictul a fost aplanat abia după intervenţia cu tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc”, a spus poliţistul.

Întrebări  şi răspunsuri
O misiune într-o ţară străină nu e deloc uşoară. De ce aţi dorit să plecaţi din nou ?
Principalul motiv este acela că îmi place foarte mult să intru în contact cu alte civilizaţii şi cu alt mod de a gândi. Sunt misiuni unice privite ca şi experienţă de viaţă. Nu oricine are şansa de a trăi aşa ceva.

Care sunt cele mai neplăcute situaţii ?
Este foarte greu să vezi cum foarte mulţi oameni au nevoie de ajutorul tău iar tu nu poţi să faci totul pentru ei. În aceste ţări sunt grav încălcate cele mai elementare principii ale drepturilor omului. Cel mai greu este să te acomodezi cu atrocităţile pe care le vezi zi de zi: case distruse din temelie de bombardamente, terenuri minate lăsate de armatele în retragere.

Ce-i place
Virgil iubeşte natura şi drumeţiile. De asemenea, îi plac oamenii care se ţin de cuvânt şi care ştiu ce înseamnă să munceşti pentru a-ţi fi recunoscute meritele.

Ce nu-i place
Poliţistul devean urăşte minciuna şi nu suportă oamenii prefăcuţi. “Mă consider un om dintr-o bucată. Spun ceea ce am de spus şi aştept acelaşi lucru de la orice om cu care am purtat o discuţie” a spus Lupşa.

Profil
Născut - 07.01.1968
Educaţie - Institutul Politehnic Bucureşti
Experienţă - 16 ani în Poliţie
Familie - necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite