Hunedoara: VIDEO Sprijin de la Hunedoara pentru basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: VIDEO Sprijin de la Hunedoara pentru basarabeni
Hunedoara: VIDEO Sprijin de la Hunedoara pentru basarabeni

Zeci de hunedoreni, majoritatea tineri, militează pentru unirea Basarabiei cu România. Ei au încercat chiar sǎ ajungǎ în Moldova pentru a protesta alǎturi de basarabeni.

La începutul lunii aprilie, când au auzit cǎ alegerile din Republica Moldova ar fi fost fraudate, zeci de tineri din Hunedoara au intrat în freamǎt. Adolescenţii, care au aderat la grupul „noilor golani”, au vrut sǎ se solidarizeze cu miile de basarabeni ce au ieşit în stradǎ la Chişinǎu. S-au urcat în primul tren sau autocar pentru a lua calea estului, dar majoritatea nu au ajuns decât pânǎ la frontierele ţǎrii. „Eu eram în Bucureşti, unde sunt student la Politehnicǎ. Am vrut sǎ merg neapǎrat în piaţa centralǎ din Chişinǎu, unde 10.000 de basarabeni s-au strâns pentru a protesta. Împreunǎ cu mai mulţi prieteni, am luat un autobuz care fǎcea curse pe direcţia Bucureşti - Chişinǎu, însǎ, din pǎcate, am fost întors din drum, la graniţǎ. Acolo, vameşii ne-au verificat paşapoartele şi, dupǎ vreo trei ore în care ne-au lǎsat sǎ aşteptǎm, ne-au spus cǎ nu putem intra în Moldova. Motivul ne-a uluit – ni s-a interzis intrarea fiindcǎ nu aveam testul HIV trecut în paşaport. Dar nu ne-am lǎsat. în aceeaşi zi am participat la un miting organizat, în solidaritate cu basarabenii, la Bucureşti”, povesteşte Dragoş Breb, unul dintre susţinǎtorii hunedoreni ai campaniei „Basarabia, pǎmânt românesc”.

Campanii de informare
Deşi de-abia a împlinit 21 de ani, studentul hunedorean spune cǎ are patriotismul în sânge. Şi nu este singur. O mulţime de adolescenţi din Hunedoara îi împǎrtǎşesc aceleaşi idealuri. îmbrǎcaţi cu tricouri şi hanorace negre, pe spatele cǎrora tricolorul traseazǎ granţile ţǎrilor române de la Marea Unire din 1918, hunedorenii care se identificǎ drept „noii golani” susţin cǎ vor sǎ le readucǎ aminte celorlalţi despre faptul cǎ Basarabia este un „pǎmânt românesc”. Campaniile organizate în Hunedoara se rezumă, deocamdată, doar la lipirea unor afişe informative. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite