Hunedoara: Timişorean, premiat la competiţia mondială IBM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara Radu Marinescu a primit premiul „John Backus” pentru activitatea sa de cercetare. Legende vii ale ingineriei software l-au clasat pe Radu Marinescu pe primul loc între cercetătorii lumii.

La trei ani după ce a intrat în tagma nominalizaţilor IBM pentru ideile sale inovatoare, profesorul Radu Marinescu a primit un nou premiu de talie mondială. Competiţia „John Backus” a recunoscut recent impactul pe care activitatea de cercetare a profesorului timişorean o are asupra ingineriei software.
Un juriu format din cele mai mari nume din domeniul ingineriei software a evaluat cei mai buni cercetători din întreaga lume şi a acordat cel mai valoros premiu din punct de vedere material  conferenţiarului de la catedra de Ştiinţa şi Ingineria Calculatoarelor, din cadrul Universităţii „Politehnica” din Timişoara.
Deşi a câştigat un premiu în valoare de 75.000 de dolari, Radu Marinescu declară cu sinceritate că adevărata satisfacţie este recunoaşterea primită din partea unor personalităţi din domeniu, precum Frederick Brooks şi Frances Allen - câştigători ai premiului ACM Turing, echivalentul premiului Nobel în ştiinţa calculatoarelor sau David Harel - creatorul diagramelor de stări care îi poartă numele.
„Componenţa juriului este primul criteriu datorită căruia am aplicat la competiţie, iar faptul că mi-au apreciat activitatea este cea mai mare satisfacţie”, a spus Radu Marinescu. „Mai importante chiar decât banii primiţi sunt cele două stagii de cercetare pe care le voi face la centrele IBM”, a adăugat acesta. Prin premiul obţinut, profesorul timişorean a creat ipotezele unor noi activităţi de cercetare, în care sunt implicaţi tineri cercetători şi studenţi pasionaţi de ingineria software.

Lucrează alături de studenţi de elită
Alături de cei mai buni studenţi din facultate, Radu Marinescu lucrează la dezvoltarea unei aplicaţii de detecţie şi corecţie a erorilor de proiectare software. „Aplicaţia analizează codul în timp ce programatorul îl scrie, ceea ce contribuie semnificativ la creşterea calităţii software”, a explicat Radu Marinescu.

Şi-a împărţit premiul cu studenţii
Pentru că îşi apreciază studenţii, profesorul timişorean şi-a împărţit cu ei premiul primit de la IBM în 2006. „Am câştigat atunci un premiu de 20.000 de dolari pentru ideea mea inovativă şi am decis să acord lunar un sprijin material pentru studenţii alături de care lucram”, a adăugat acesta. Pentru că şi-a dorit din studenţie ca rezultatele sale să aibă rezultate practice vizibile, Radu Marinescu îi îndrumă şi pe tinerii cercetători să nu se limiteze la lucrări pur teoretice, care să rămână prăfuite pe rafturile bibliotecilor. ;

Curriculum vitae
Radu Marinescu are 35 de ani şi a primit, în 2002, titlul de doctor Magna Cum Laude în co-tutela Universităţii Politehnica din Timişoara şi a Universităţii din Karlsruhe. Tot din 2002, lucrează în grupul de cercetare LOOSE. Premiul IBM Eclipse Innovation Award i-a fost acordat în 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite